Çobanlıktan Valiliğe, Valilikten Asiliğe: Varvari Ali Paşa ve Makalat-ı Varvari - Gökalp, Haluk (Gökkubbe, 2006)
Bu makalede Varvarî Ali Paşa'nın biyografisi ortaya konulmuştur. Makalenin ilk bölümünde Varvarî Ali Paşa'nın özyaşam öyküsünü anlattığı Makâlât-ı Varvarî adlı eserinden hareketle onun, kırk üç yıllık gurbet hayatı; ikinci bölümünde ise başta Seyahatname olmak üzere tarih kaynaklarından yararlanılarak Varvarî Ali Paşa isyanı anlatılmıştır. Osmanlı tarihine "Varvar Ali Paşa isyanı" olarak geçen hadisenin baş kahramanı Varvarî Ali Paşa'nın biyografisinin karanlıkta kalan kısmı, tarihi ve edebi eserlerin yardımıyla aydınlatılmaya çalışılmıştır. Makalenin sonunda Makâlât-ı Varvarî adlı eserin transkripsiyonlu metni verilmiştir. Böylece Varvarî'nin yaşamıyla birlikte beş padişahın saltanatı esnasında gerçekleşen önemli siyasi ve tarihi olayları takip edebildiğimiz Makâlât-ı Varvarî tarih ve edebiyat araştırmalarının istifadesine sunulmuştur. In this article, it has been put forward Varvarî Ali Paşa's biography. In the first part of article, by benefiting from history resources Varvari's rebel was mentioned, including Seyahatname. The event which is mentioned in Ottoman history on the name of Varvarî's rebel, starting Varvarî was tried to enlighten by the help of literature works and historical events happened during five sovereing authority including Varvarî's life, were presented into history and literature researches.
From Shepherd to Governership and from Governership to Riebellion: Varvari Ali Paşa and His Makalat
Keywords: Varvarî Ali Paşa; Varvar Ali Paşa İsyanı; Vardar Ali Paşa; Otobiyografi; Makâlât; Osmanlı Devleti; Divan Şiiri; Rebel of Varvari Ali; Autobiography; Ottoman Empire; Ottoman Poetry