أثر القرآن الكريم في شعر المتنبِيّ - Alkhatib, Mohamad (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, 2025)
وجد الشعراء في ألفاظ القرآن الكريم ومعانيه مادَّة خصبةً، يستمدون منها، ويُضفون من خلالها مضمونًا أعمقَ على أبياتهم الشعريَّة؛ لذلك عمدَ كثيرٌ من الشعراء إلى الإفادة من القرآن الكريم الذي هو كتابُ لغةٍ وأسلوبٍ وفكرٍ فوقَ كونِه كتابَ هدايةٍ وخُلُقٍ وآدابٍ... وتنوَّعت اقتباساتُهم وتضميناتهم وتلميحاتُهم في ثنايا قصائدهم، فساهمت التعابير القرآنية في تحديد ثقافة الشاعر، مثل ما نجد عند المتنبِّي.

Şairler, Kur'an-ı Kerim'in kelime ve anlamlarında, ondan yararlanabilecekleri ve şiirsel ayetlerine daha derin içerik katabilecekleri verimli malzeme buldular. Bu nedenle pek çok şair, bir hidayet, ahlâk ve görgü kitabı olmasının yanı sıra dil, üslup ve düşünce kitabı olan Kur'an-ı Kerim'den istifade etmeye çalışmıştır... Alıntıları, eklemeleri ve imaları çeşitlidir. Şiirlerinin tamamında Kur'an'daki ifadeler, Al-Mutanabbi'de de gördüğümüz gibi, şairin kültürünün tanımlanmasına katkıda bulunmuştur.

Poets found fertile material in the words and meanings of the Holy Qur’an from which they could draw and add deeper content to their poetic verses. Therefore, many poets sought to benefit from the Holy Qur’an, which is a book of language, style, and thought, in addition to being a book of guidance, morals, and etiquette... Their quotations, inclusions, and allusions varied throughout their poems, so Quranic expressions contributed to defining the poet’s culture, as we find in Al-Mutanabbi.
Kur'an-ı Kerim'in Mütenebbi'nin Şiirine Etkisi
The Influence of The Noble Qur'an Upon The Poetry of Mutanabbi
Keywords: القرآن الكريم; الشعراء; أسلوب; اقتباس; تلميح; قصائد; المتنبِّي; Kur'an-ı Kerim; Şairler; Üslup; Alıntı; Kinaye; Şiirler; Mütenebbi; The Holy Quran; Poets; Style; Quote; Allusion; Poems; Al-Mutanabbi