Romantik İlişkide Kıskançlık Ölçeği Geliştirme: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması - İpek, Aslı Nur (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2022)
Bu çalışma, yetişkin bireylerin romantik kıskançlık düzeylerinin belirlenmesini sağlayacak geçerli ve güvenilir bir ölçme aracının geliştirilmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın bir diğer amacı yetişkin bireylerin romantik kıskançlık düzeylerinin cinsiyet, yaş, ilişki durumu, ilişki süresi ve ilişki sayısı değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık gösterip göstermediğini incelemektir. Çalışmanın evrenini İstanbul ilinde yaşayan 18 yaş ve üstü bireyler oluşturmaktadır. Bu çalışmanın örneklemini, evren içerisinden olasılıklı örneklem tekniklerinden rastgele örnekleme yoluyla seçilen İstanbul’da yaşayan toplamda 400 katılımcı oluşturmaktadır. Çalışmada veri toplama aracı olarak geliştirilen “Romantik İlişkide Kıskançlık Ölçeği” ve Savcı ve Aysan (2016) tarafından uyarlama çalışması gerçekleştirilen “Yakın İlişkilerde Yaşantılar Ölçeği: Kısa Formu” kullanılmıştır. Ölçme aracının kapsam geçerliğinin sağlanması amacıyla madde havuzu oluşturulmuş ve yedi alan uzmanının görüşüne başvurulmuştur. Yapı geçerliğinin belirlenmesi amacıyla açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi yöntemleri kullanılmıştır. Ölçüt geçerliği sağlanırken Pearson Korelasyon Katsayısı baz alınmıştır. Güvenirlik çalışması için iç tutarlık katsayısı ve test-tekrar sonuçları değerlendirilmiştir. Romantik kıskançlık düzeylerinin demografik değişkenlere göre anlamlı bir farklılık gösterip göstermediğini incelemek amacıyla öncelikle normallik testi uygulanmıştır. Verilerin normal dağılım gösterdiği görüldüğü için parametrik testler uygulanmıştır. Çalışma sonucunda 16 madde ve “Sosyal Çevre ve Geçmiş İlişkiler”, “Kıskançlık Algısı” ve “Benlik Algısı” olarak isimlendirilen 3 alt boyuttan oluşan bir ölçme aracı elde edilmiştir. Romantik ilişkide kıskançlık genel puanının yalnızca ilişki süresine göre anlamlı farklılık gösterdiği, cinsiyet, yaş, romantik ilişki durumu ve romantik ilişki sayısına göre anlamlı farklılık göstermediği sonucu elde edilmiştir. Romantik ilişkiyi etkileyen birçok değişken bulunmakla beraber bu çalışmada kıskançlık kavramı ele alınmıştır. Yüksek düzey kıskançlığın sağlıklı ilişkiler kurulmasının önündeki engellerden biri olduğu düşünüldüğünde, bireylerin romantik ilişkide kıskançlık düzeylerinin belirlenmesi ve buna yönelik bireysel veya grup programları gerçekleştirilmesi önerilmektedir.

This study aimed to develop a valid and reliable measurement tool in order to assess the romantic jealousy levels of adults. The other aim of this study was to examine whether romantic jealousy levels of adults significantly vary depending on such variables as gender, age, relationship status, relationship duration and number of relationships. The population of this study included individuals aged 18 and over living in Istanbul. The sample consisted of a total of 400 participants living in Istanbul, who were selected through random sampling method. In this study, the "Jealousy in Romantic Relationship Scale" developed as a data collection tool and the "Experiences in Close Relationship Scale: Short Form" adapted by Savcı and Aysan (2016) were used. In order to ensure the content validity of the measurement tool, an item pool was created and the views of seven field experts were consulted. Exploratory and confirmatory factor analysis methods were used to determine the construct validity. The Pearson Correlation Coefficient was calculated for criterion validity. For the reliability study, the internal consistency coefficient and test-repeat results were evaluated. In order to examine whether romantic jealousy levels showed a significant difference depending on demographic variables, initially normality test was conducted. Since the data showed a normal distribution, parametric tests were conducted. Findings concluded a measurement tool consisting of a total of 16 items loading into 3 sub-dimensions, namely "Social Environment and Past Relationships", "Jealousy Perception" and "Self Perception". Also, it was found that the overall jealousy score in romantic relationships differed significantly only depending on the duration of the relationship, and did not differ significantly according to gender, age, romantic relationship status and the number of romantic relationships. Although there are many variables affecting a romantic relationship, the concept of jealousy is discussed in this study. Considering that the high level of jealousy is an obstacle for a healthy relationship, it is recommended to evaluate individuals’ jealousy levels in romantic relationships and to carry out individual or group programs for this purpose.
Development of a Jealousy Scale in Romantic Relationship: A Validity and Reliability Study
Keywords: Romantik İlişki; Romantik İlişkide Kıskançlık Ölçeği; Kıskançlık; Ölçek Geliştirme; Romantic Relationship; Jealousy in Romantic Relationship Scale; Jealousy; Romantic Jealousy; Scale Development