Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğunda Beynin Değişimi: Hacimsel MRG Çalışması - Karamustafa, Zeynep Tuğçe; Dinçer, Hayriye Aktaş (IEEE, 2024)
Bu çalışmanın amacı, Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) hastalığında noninvaziv bir yöntem olan MRG kullanılarak beyin hacim değişimleri analizi gerçekleştirerek hastalığın tespit edilmesinde doktorlara ek bilgiler sunabilmektir. Beyindeki hipokampüs, korpus kallozum, prefrontal korteks ve beyincik bölge hacimleri DEHB ve sağlıklı kontrollerde ölçülmüş ve literatür ile karşılaştırılmıştır. Sonuçta, DEHB ve sağlıklı arasındaki hacim farklılıkları gösterilmiştir. Çalışma özellikle DEHB alt gruplarının değerlendirilmesi açısından önem taşımaktadır.

The aim of this study is to provide doctors with additional information in detecting Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) by performing brain volume changes analysis using MRI, a non-invasive method. The hippocampus, corpus callosum, prefrontal cortex and cerebellum region volumes in the brain were measured in ADHD and healthy controls and compared with the literature. As a result, volume differences between ADHD and healthy are shown. The study is especially important in terms of evaluating ADHD subgroups.
Brain Changes in Attention Deficit Hyperactivity Disorder: Volumetric MRI Study
Keywords: Yapısal MRG; Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu; Hipokampüs; Korpus Kallozum; Beyincik; Structural MRI; Attention Deficit Hyperactivity Disorder; Hippocampus; Corpus Callosum; Cerebellum