Rıza Tevfik'in Mufassal Kamus-ı Felsefe Adlı Lügatı - Uçman, Abdullah (Gökkubbe, 2005)
Daha gençlik yıllarından itibaren adının baş tarafına koyduğu "Feylesof' lakabıyla şöhret kazanan Rıza Tevfik'in Mufassal Kamus-ı Felsefe adlı felsefe lügatı, tamamlanamamış, hatta düşünülen hacmin çok az bir kısmı yazılıp yayımlanabilmiş olduğu halde, ülkemizde II. Meşrutiyet'ten sonra felsefe alanında yapılan çalışmalar arasında önemli bir yere sahiptir. 1916 ve 1920 yıllarında ancak iki cildi yayımlanabilen ansiklopedik mahiyetteki eserde toplam olarak 211 madde başı terim bulunmakta ve lügat, "Classifications des Sciences" (Tasnif-i Ulüm) maddesiyle son bulmaktadır. Although Mufassal Kamus-ı Felsefe, a dictionary of philosophy by Rıza Tevfik, who was famous for the appellation of "Philosopher" and had used it before his name since his early youth, could not be completed and only a little part of the planned volume was written and published, it has been one of the most significant works of philosophy in our country after the second Constitutional Monarchy. This comprehensive dictionary, whose only two volumes were published in 1916 and 1920, has 211 terrus in total and it ends with the subject of "Classifications des Sciences" Classifications of Sciences).
Rıza Tevfik's the Name of Dictionary: Mufassal Kamus-ı Felsefe
Keywords: Rıza Tevfik; Mufassal Kamus-ı Felsefe; Istılahat; lstılahât-ı Ilmiyye Encümeni; Doğu-Batı Filozofları; II. Meşrutiyet; Monisme; Terms; Philosophers of East-West