Hadislerde Hz. Peygamber’i Sevmenin Gerekliliği - Arslan, Osman (FSM Vakıf Üniversitesi, 2015)
Bu çalışmada hadisler çerçevesinde “Hz. Muhammed Sevgisi” işlenmektedir. Çalışma bünyesinde önemi dolayısıyla öncelikle çeşitli yönleriyle “sevgi” kavramı üzerinde durulmuş ve bununla ilgili değerlendirmelere yer verilmiştir. Bunun yanında belirtileri ile anlaşılabilen sevgi hissinin Hz. Muhammed özelinde hayata yansıyan tarafları incelenmiş, bu inceleme esnasında sahabe-i kiramın Hz. Peygamber sevgisi üzerinde önemle durulmuştur. Çalışmanın esas bölümünde ise maddeler halinde Hz. Peygamber’i sevmenin gerekliliği açıklanmıştır. Ayrıca Hz. Peygamber’in bu konudaki hadisleri Kütüb-ü Sitte çerçevesinde tespit edilmiş ve bunların daha iyi anlaşılması için konu ile ilgili hadis şerhlerine müracaat edilmiştir. Bu araştırma sırasında hadisle ilgili temel klasik eserler yanında yeni eserlerden de yararlanılmıştır. Çalışma sonunda Hz. Muhammed’e sevgi ve itaat merkezli bir bağlılığın kişiyi ve toplumları her yönüyle düzelten, yücelten ve olgunlaştıran vazgeçilemez bir esas olduğu görülmüştür.

In this study, "Loving Hz. Muhammed" according to hadith is processed. Hence the importance of working within the concept focused on various aspects of love and it is also included in the assessment. Besides, “reflected sides of the feeling of love”, can be understood with the symptoms, in prophet Muhammed’s private life are also examined. In this examination based on situationt of companiont of prophet Muhammed. In the main part of the study, the necessity of loving Hz. Muhammed has been specified. Also hadiths about this subject are specified and annotated hadiths are cited regarding to be understand clearly. In this study, Hadith Literature is referred preferably from Classical and also modern resources. In the end of this study, by fulfilling the requirements, faith based on love with prophet Muhammed is an indispensable basis which remedies and enriches persons and communities in every aspects.
FSM Vakıf Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü