Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Şebekeye Entegrasyonu - Çetinkaya, Hasan Basri (T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 2014)
Değişken kaynağa sahip yenilenebilir enerji üretim tesislerinin şebekeye entegrasyonu, geleceğin şebekesinde oldukça önemli etkilere sahip olacaktır. Günümüzde iletim sistemi entegrasyonları oldukça hız kazanmıştır. Dağıtım sisteminden gerçekleştirilecek entegrasyonlar da önümüzdeki yıllarda oldukça hız kazanacaktır. Enerji dağıtım sisteminin üretim entegrasyonları düşünülerek dizyan edilmediği bilinmektedir. Bu nedenle bu üretim entegrasyonlarının enerji yapısında sessiz bir devrim oluşturacağı söylenebilir. Bu nedenle gelecekte elektrik enerjisinin arz güvenliği, mevcut yapının ne kadar akıllandırılıp, entegrasyonlara uygun bir şekle getirileceği ile doğrudan ilgilidir. Elektrik enerjisinin yaşamımızın her alanına girdiği bir dünyada, hiç kimse, kesintilerin sıklığının artmasını, kesinti olmasa bile tükettiği enerjinin kalitesinin düşmesini istemeyecektir.Üretim entegrasyonlarında özellikle kaynak tipi ve üretim miktarının, ilgili lokasyondaki iletim ve/veya dağıtım sistemine uygun tasarlanması, gerekli koruma ve kontrol önlemlerinin alınması kaçınılmazdır. Dağınık bir enerji üretim sisteminde enerji üretiminin optimizasyonu ve verimliliği de önem kazanacaktır. Bu çalışmanın amacı, ülkemizde oluşan yenilenebilir enerji entegrasyonunun olası etkilerini tanımlamak, geleceğin enerji yapısına ilişkin bir resim ortaya koymaktır. The grid integration of renewables which have variable energy sources, will have a significant impact on the future network. Nowadays, the transmission system integration has gained quite a pace. The integration of generation from distribution system will accelerate in the coming years. Today’s distribution grids were not designed according to integration of generation. Therefore, the integration of this generation can be said to create a quiet revolution in the energy structure. The future security of supply will depend on how much of the existing structure become smart which will be consistent with this supply integration. Today the electricity enters in our lives in every field and no one will accept the increasing frequency of energy cuts as well as the decreasing quality of the supply. For the integration of generation, it is very important to design the system regarding to the type of generation and the location in the grid with taking necessary controlling and protection measures. In such kind of system the optimization and efficiency of energy production will also gain importance. The aim of this study is to identify the potential impact of the integration of renewable energy in our country, and reveal a picture of future energy structure.
Integration of Renewables to The Grid