Türk Edebiyatında Edebiyat Kanonu: Kanon, Kanona Girmek Ve Kanona Müdahale - Anar, Turgay (FSM Vakıf Üniversitesi, 2013)
Türk edebiyatında son yıllarda kanon kavramının dolayısıyla da edebiyat kanonunun aydınlatılması, bunların içerikleri ve işlevleri ile ilgili inceleme, araştırma ve tartışmalar yapılmaktadır. Makalede öncelikle kanon kavramının ortaya çıktığı ilk zamanlardan itibaren kelimenin sahip olduğu anlamlar ve bu anlamların zaman içinde geçirdiği değişime değinilmiş, daha sonra Türk edebiyatında kanon kavramına nasıl bakıldığı, kanon ve edebiyat kanonunu anlama çabaları dile getirilmiş, edebiyat kanonlarının oluşma sebepleri ve sonuçları üzerinde durulduktan sonra da kanona girmek isteyenlerin kanona girme ve karşı kanon oluşturma çabaları üzerinde durulmuştur.
Literary Canon in Turkish Literature: The Canon, Acceptance by the Canon and the Anti-Canon
Keywords: Kanon; Edebiyat Kanonu; Karşı Kanon; Liste; Kural; Kriter; Canon; Canon of Literature; Anti-canon; List; Rules; Criteria