Limited Şirkette Çıkma ve Çıkmaya Katılma - Gürpınar, Bünyamin (Gazi Üniversitesi, 2016)
Türkiye’de en çok tercih edilen ortaklık türü limited şirketlerdir. Kuruluş kolaylığı, tüzel kişilik ve alacaklılara karşı şirketin sadece malvarlığı ile sorumlu olması bu ortalık türünü cazip kılmaktadır. Anonim ortaklıklar bakımından çok önem arz eden sermayenin korunması ilkesi, pay sahibinin çıkma yoluyla anılan şirketten ayrılmasına izin vermemektedir. Bu ilke limited şirketlerde vazgeçilmez bir prensip değildir. Bu durum, limited şirketlerde ortaklıktan çıkmayı anonim ortaklığa göre mümkün hale getirmektedir. Ortak ile limited şirket arasındaki ortaklık ilişkisi temelde üç şekilde son bulur: Bunlar, ayrılma, çıkarılma ve şirketin feshine karar verilmesidir. Ortakların limited şirketten ayrılması ise iki yolla olur: Bunlar esas sermaye payının devri ve şirketten çıkmadır. Bu çalışmada sadece çıkma alt türleri ile birlikte incelenecektir. Çıkma, şirket sözleşmesinde bir sebebe bağlı olarak veya sebepsiz şekilde tanınabilir. Şirket sözleşmesinde hiç tanınmamış olsa bile haklı sebebe dayanarak her zaman gerçekleşebilir. Veyahut çıkma, çıkmaya katılma yolu ile gerçekleşebilir.

Limited liability company is the most preferred partnership in Turkey. Facility in the establishment of a company, having a legal entity and as a partnership, being responsible with only assets against the creditors are the main subjects of the company to make it favored. The principle of capital maintenance as to be very importance of join stock company disallow the shareholders leave the company by the way of exit. This principle is not an indispensable rule of the limited liability companies. This makes the exit possible for limited liability companies rather than join stock companies. Partnership relation between the stockholder and the limited liability company comes to the end in three ways: These are dispersion, exclusion and deciding to dissolution of the company. Leaving the limited liability company of stockholders could be in two ways: These are assignment of capital share and exit the company. In this study, only exit the company will be analysed with its sub-types. Exit the company could be provided in the stockholders agreement based on the reasons or motivelessly. Even though, it is not hold in the agreement, exit occur at any time based upon valid ground. Besides, exit could be happened via the contribution to the exiting.
Exit A Limited Liability Company and Contribution to the Exiting
Keywords: Limited Şirket; Ortak; Ortaklıktan Çıkma; Çıkmaya Katılma; Limited Liability Company; Shareholder; Withdrav From Partnership; Contribution To The Exit