Çocukluk Dönemi Cinsel İstismarının Yeme Bozuklukları Üzerine Etkisi - Akyüz, Rabiye (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2022)
Yeme bozuklukları günümüz dünyasında görülme sıklığı gittikçe artan ve toplum sağlığını tehdit eden ciddi bir sağlık sorunudur. Çocukluk dönemi cinsel istismarı ile yeme bozuklukları arasındaki ilişki literatürde yer almaktadır. Yapılan çalışmalar yeme patolojisi gösteren bireylerin %30’unun çocukluk çağı cinsel istismarına maruz kaldığını göstermektedir. Bazı yeme bozukluğu hastalarında cinsel istismar olgusuna rastlanmasa da cinsel istismarın yeme bozukluğuna neden olan en önemli risk faktörlerinden biri olduğu bilinmektedir. Çocukluk dönemi cinsel istismarı sonrasında bireyler kendi hayatları üzerinde kaybettikleri kontrolü yeniden oluşturabilmek için aç kalma çabasında bulunarak bu kontrolü bedenleri üzerinde sağlamaya çalışırlar. İleriki yaş dönemlerinde psikolojik hastalıklara yol açan cinsel istismar olmadan önlemek için çalışmalar yapılmalıdır. Çocukluk çağı istismarları ileri yaş dönemlerinde kalıcı patolojilere sebep olacağından, bu çalışmanın amacı problemli yeme davranışları ile çocukluk dönemi cinsel istismarı arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Yazıda konu ile ilgili literatür gözden geçirilmiştir.

Eating disorders are a serious health problem that is increasingly common in today's world and threatens public health. The relationship between childhood sexual abuse and eating disorders takes place in the literature. Studies show that 30% of individuals with eating pathology are exposed to childhood sexual abuse. Although sexual abuse is not encountered in some patients with eating disorders, it is known that sexual abuse is one of the most important risk factors for eating disorders. After childhood sexual abuse, individuals try to maintain this control over their bodies by trying to stay hungry in order to re-establish the control they have lost over their own lives. Studies should be carried out to prevent sexual abuse that leads to psychological diseases in later ages. Since childhood abuses will cause permanent pathologies in advanced ages, the aim of this study is to examine the relationship between problematic eating behaviors and childhood sexual abuse. In the article, the literature on the subject has been reviewed.
The Effect of Childhood Sexual Abuse on Eating Disorders
Keywords: Yeme Bozuklukları; Anoreksiya; Bulimiya; Çocuk Cinsel İstismarı; Mahremiyet; Eating Disorders; Anorexia; Bulimia; Child Sexual Abuse