Abdülmecid Efendi Kütüphanesi: Son Halife Abdülmecid Efendi’nin Entelektüel Hayatının Simge Mekânı - Uçan, Lale (Kültür Ocağı Vakfı, 2023)
Bilgi, Osmanlı toplumu içerisinde vakıflar tarafından cami, medrese ve kütüphane vasıtasıyla aktarılmıştır. Yüzyıllar boyu topluma ve eğitim-öğretim kurumlarına hizmet eden kütüphaneler, Tanzimat sonrasında ise dönemin şartlarına uygun faaliyet göstermişlerdir. Abdülmecid Efendi Kütüphanesi: Son Halife Abdülmecid Efendi’nin Entelektüel Hayatının Simge Mekânı isimli yazımızda amacımız, Halife Abdülmecid Efendi’nin kütüphanesini onun muhitiyle birlikte analiz etmektir. Bu bakış açısıyla Abdülmecid Efendi’nin okuma merakı, kitaba olan ilgisi ve kütüphanesindeki koleksiyonlar üzerinde durulacaktır. Şahsına hediye edilen eserlerin ithaf yazılarında, Abdülmecid Efendi’nin sanatçı kimliğine vurgu yapan ifadelere de rastlamak mümkündür. Abdülmecid Efendi’nin entelektüel kimliği için bir simge olarak nitelendireceğimiz kütüphanesindeki kitaplar, çok çeşitli konu başlıklarından oluşmaktadır. Kütüphanesindeki çok katmanlı kitap koleksiyonu, farklı dillerden ve konulardan müteşekkildir. Bu konu çeşitliliğini, Abdülmecid Efendi’nin çok yönlü ve gelişmeye açık profiliyle ilişkilendirebiliriz.

Knowledge in Ottoman society was transmitted through mosques, waqfs and libraries operated by foundations. The libraries, which served the society and educational institutions for centuries, operated in accordance with the conditions of the period after the Tanzimat. In our essay titled Abdülmecid Efendi Library: The Symbolic Place of his Intellectual Life of the Last Caliph Abdülmecid Efendi, our aim is to analyze the library of the last Caliph Abdülmecid Efendi together with his network. From this point of view, Abdülmecid Efendi's reading curiosity, his interest in books and the collections in his library are emphasized. He analyzed the books and sometimes took notes in his books. In the dedicatory inscriptions of the works gifted to him, it is also possible to find expressions emphasizing Abdülmecid Efendi's artistic identity. His library, which can be considered as a symbol for the intellectual identity of Abdülmecid Efendi, consists of a wide variety of subjects and different languages. We can associate the diversity of subjects in the library with Abdülmecid Efendi's versatile and open to development profile.
Abdülmecid Efendi Library: The Symbolic Place of His Intellectual Life of the Last Caliph Abdülmecid Efendi
Keywords: Son Halife Abdülmecid Efendi; Dolmabahçe Sarayı; Abdülmecid Efendi Kütüphanesi; Kütüphane; Kitaplar; Muhit; Last Caliph Abdülmecid Efendi; Dolmabahçe Palace; Abdülmecid Efendi Library; Library; Books; Network