Sosyal Medya Kullanımı, Psikolojik İyi Olma Hali ve Toplumsal İlgi Arasındaki İlişkinin İncelenmesi - Uzdur, Hilal Burcu Yazıcı (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, 2024)
Bu araştırmanın amacı, sosyal medya kullanımı, psikolojik iyi olma ve toplumsal ilgi arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmaya, yaşları 18 ile 63 arasında değişen 200 kadın (%64,9) ve 108 erkek (%35,1) olmak üzere toplam 308 birey katıldı. Çalışmada veri toplama aracı olarak Sosyal Medya Kullanım Ölçeği, Toplumsal İlgi Ölçeği ve Psikolojik İyi Olma Ölçeği kullanıldı. Katılımcıların demografik özelliklerini belirlemek için araştırmacı tarafından tasarlanan bir demografik bilgi formu uygulandı. Çalışmada, ölçeklerin toplam ve alt boyut puanları arasındaki ilişkilerin analizi için Pearson Korelasyon Katsayısı kullanıldı. Ayrıca, demografik değişkenlerin, ölçeklerin ve bunların alt boyutlarının toplumsal ilgi üzerindeki potansiyel etkilerini değerlendirmek üzere Çoklu Doğrusal Regresyon Analizi yöntemi tercih edildi. Yürütülen analizlerin özeti olarak, toplumsal ilgi ile psikolojik iyi oluş arasında pozitif bir ilişki tespit edildi ve psikolojik iyi oluşun toplumsal ilgi üzerinde etkili olduğu görüldü. Öte yandan, sosyal medya kullanımının psikolojik iyi oluş ve toplumsal ilgi ile doğrudan bir ilişkisi tespit edilmedi ancak psikolojik iyi oluşun bir alt boyutu olan çevresel hakimiyet ile sosyal medya kullanımı arasında negatif yönde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulundu. Bu bulgu, sosyal medya kullanımının psikolojik iyi oluşun belirli yönlerine olumsuz etkileri olabileceğine işaret etmektedir. Elde edilen bulgular, mevcut literatür çerçevesinde detaylı bir şekilde incelendi ve yorumlandı.

The aim of this research is to examine the relationship between social media use, psychological well-being, and social interest. The study was conducted on a total of 308 individuals, comprising 200 women (64.9%) and 108 men (35.1%), ranging in age from 18 to 63. As data collection tools, the Social Media Usage Scale, the Social Interest Scale, and the Psychological Well-Being Scale were used. Additionally, a demographic information form designed by the researcher was applied. In the study, the Pearson Correlation Coefficient was used to analyze the relationships between the total and sub-dimension scores of the scales. Moreover, Multiple Linear Regression Analysis was preferred to assess the potential effects of demographic variables, scales, and their sub-dimensions on social interest. As a summary of the analyses conducted, a positive relationship was found between social interest and psychological well-being, and it was observed that psychological well-being influences social interest. On the other hand, no direct relationship was detected between social media use and psychological well-being or social interest. However, a statistically significant negative relationship was found between environmental mastery, which is a sub-dimension of psychological well-being, and social media use. This finding indicates that social media use may have negative effects on certain aspects of psychological well-being. The findings were examined and interpreted in detail within the framework of the existing literature.
Examination of the Relationship Between Social Media Use, Psychological Well-Being and Social Interest
Keywords: Toplumsal İlgi; Sosyal Medya; Psikolojik İyi Oluş; Social Interest; Social Media; Psychological Well-Being