İslam Fıkhında İbadetlerde Kadına Tanınan Muafiyetler - Yakar, Gülsüm (FSM Vakıf Üniversitesi, 2014)
Allah, hiçbir kuluna gücünün yetmediği bir sorumluluk yüklememiştir. Kadın ve erkek de gerek fıtrat itibariyle ve gerekse fizyolojik yönlerden birbirinden farklı yaratılmıştır. Ayrıca toplum içinde kadın ve erkeğin üstlendikleri roller de birbirinden farklıdır. Bu yüzden Allah kadınları bazı durumlarda ibadetlerden muâf tutmuştur. Bu çalışmada kadınlara ibadetlerde tanınan muâfiyetler delilleriyle incelenmiştir. Araştırmada öncelikle dört mezhebin klasik fıkıh eserlerine başvurulmuştur. Daha sonra günümüzde yazılmış fıkıh eserlerinden istifade edilmiştir. Çalışma, üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; kadının yaratılışı ve değişik toplumlarda kadının yeri anlatılmıştır. Ayrıca, İslam öncesi ve sonrasında kadının toplumdaki konumuna yer verilmiştir. İkinci bölümde; mükellefiyet ve muâfiyet kavramları açıklanmıştır. Kadın ve erkeğin Allah katında kullukta eşit oldukları ayetlerle ifade edilmiştir. Son bölümde ise, kadınlara taharet, namaz, oruç, zekat ve hac ibadetlerinde tanınan muâfiyetler Kur’an ve sünnetteki delilleriyle açıklanmıştır.

Allah does not give people responsibility which they cannot afford. Men and women are created differently in terms of their dispotion and physiology. Besides, women and men have different roles in the society. Thus, Allah gives some exemptons to the women in their worship. In this research , the reasons of the exemptions that are given to the women in worship are examined with their proof. The classical books of the ıslamıc law which are written recently are studied. This research is consisted of three parts. In the first part , the creation of women and the place of the women in different societies are examined. Also, the position of the women before and after Islam is analyzed. In the second part, the consepts of obligation and exemption are explained. The equality of men and women are expressed with verses from the Koran. In the last part , the exemptions that are given to the women ın cleanliness, pray, fasting, alms and haj are analyzed with their proof from the Koran and sunnah.
FSM Vakıf Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü