Bir Dağ Nasıl Söylerse Öyle: Cahit Zarifoğlu, haz. M. Fatih Andı, Hüseyin Yorulmaz - Terzi, Berna (FSM Vakıf Üniversitesi, 2017)
Cahit Zarifoğlu, sahip olduğu edebi yetenek ve estetik bakış ile olduğu kadar inanç özü ile yoğrulmuş fikir dünyası itibarıyla da edebiyatımızda dikkat odağı olmuş isimlerden biridir. Zarifoğlu, sadece şiirleriyle değil tüm edebi eserleriyle belli bir fikri duyarlığı ve değerler sistemini temsil etmiş, bu temsil gücünün ona verdiği icazet ile yaşadığı devirde ve hatta günümüzde edebiyat ortamlarında olduğu kadar toplum üzerinde de derin tesirler uyandırmıştır. Bununla birlikte şairin tesir gücünü ve daha da önemlisi kimliğini yalnızca edebi sahaya hapsetmek ve onu yalnızca edebi bir ortam üzerinden okumak, çok yönlü özellikleri haiz Zarifoğlu’na yapılacak büyük bir haksızlık olacaktır. Zira Zarifoğlu edebi kimliği ile birlikte Kudüs’ten Afganistan’a İslam diyarlarının dertleriyle dertlenen bir mütefekkir ve aynı zamanda fikriyatını olabildiğince yaymaya gayret eden bir aksiyon adamı olarak hâlâ dipdiri bir şekilde karşımızda durmaktadır. M. Fatih Andı ve Hüseyin Yorulmaz’ın ortak çalışmaları ve Zarifoğlu membaından nasiplenmiş muhtelif şair, yazar ve araştırmacıların katkılarıyla ortaya çıkan Bir Dağ Nasıl Söylerse Öyle, işte tam da bu bütüncül bakış açısıyla Zarifoğlu’nun çok çeşitli veçhelerini aydınlatan geniş çaplı bir çalışmadır.