Nuruosmaniye Kütüphanesi 4957 no’lu şiir mecmuası (Varak 108B-123A) (inceleme-metin-nesre çeviri) - İlhan, Hamdi (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2017)
Bu çalışmada, Nuruosmaniye Kütüphanesi 4957 Numarada kayıtlı olan şiir mecmuasının 108b-123a varakları arasındaki şiirler incelenmiş, bu şiirlerin transkripsiyonlu metni ortaya konulup nesre çevirisi yapılmıştır. Tamamı 254 varak olan mecmuanın hazırlanan kısmında toplam 149 şiir bulunmaktadır. Mecmua’ nın son sayfalarının eksik olması nedeniyle müstensihi ve istinsah tarihiyle ilgili kesin bir bilgiye ulaşılamamıştır. Mecmuada 16. ve 17. yüzyıl şairlerinin şiirleri yer almaktadır. Çalışma iki bölümden oluşmaktadır: Birinci bölümde eserin şekil ve muhteva özellikleri üzerinde durulmuş, ikinci bölümde ise eserin transkripsiyonlu metni ile nesre çevirisi ortaya konulmuştur.

In this study, the poems located between the 108b-123a leaves of the poetry magazine registered under the number of 4957 in Nuruosmaniye Library are taken in to focus and showed through transcription text and translate in to prose. There are 149 poem in the studying part of poetry magazine which has a 254 leaves in totally. Since the last pages of poetry magazine are missing, no definite information about the history of manuscripts and dating has been obtained. There are poems of 16. and 17. Century poets. This study has a two parts: in the characteristic analyzing were of literary work, in the second part there is shown with transcription text and tranlate of prose of literary work.
FSM Vakıf Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü
Keywords: Nuruosmaniye; Mecmua; Divan; Nesir; Şiir; Şair; Magazine; Prose; Poem; Poet