Şifa Mekânları Kapsamında Biyomimikri Kavramı, Örnekleri ve Bir Uygulama Çalışması - Şahin, Şuheda (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2021)
Doğadan ilham alma süreci insanlık tarihinin en eski dönemlerine dayanmaktadır. Bu sürecin sonucunda ortaya çıkan kavramlar arasında biyomimikri ve şifa yer almaktadır. Doğanın içinde barındırdığı unsurlar tasarım ve şifa alanlarında birebir kullanılmış ya da esin kaynağı olmuştur. Bu durum mekan ve mobilya tasarım sürecini de etkilemiştir. Şifa ve biyomimikri kavramları doğadan beslenen kavramlar olsa da nadiren birlikte ele alınmışlardır. Doğanın fayda sağlayan ve iyileştiren tarafını insanlara sunan mekanların tasarımlanmasında yine doğanın ne şekilde ilham kaynağı olduğu veya olabileceği sorusu tezin merkezini oluşturmaktadır.Bu sorunun cevaplanabilmesi için öncelikle literatür taraması yapılmıştır. Tezin önemli konu başlıkları olan; mekan ve mobilya kavramları, doğa temelli tasarım yaklaşımları, biyomimikri ve şifa mekanları konularında temel araştırma yapılmıştır. Tez konusunun içeriğinde bulunan tüm konu başlıkları hakkında, daha önce ortaya konulmuş bilgi birikiminin elde edilmesi sağlanmıştır. Bu aşamadan sonra elde edilen bilgiler tezin ana konusuna katkıda bulubacak konu başlıkları ile birlikte tablolara aktarılmıştır. Daha sonra bu verilerin değerlendirilmesinde analiz ve yorum yöntemleri kullanılmıştır. Kullanılan diğer yöntemler arasında; tarihsel model ile kavramların geçmişten günümüze değişimi, bağlantısal model ve nedensel-karşılaştırma modeline dayanarak kıyaslama ve analiz yer almaktadır.Bu aşamaların sonunda ‘biyomimikri tasarımına sahip mobilya ve mekanlar’ ile ‘şifa mekanlarının doğa ile ilişkisi’ konularında önemli bilgiler edinilmiş, sonrasında iki konunun bağdaştırılma sürecine başlanmıştır. Elde edilen verilere dayanan bir uygulama çalışmasına gerçekleştirilmiştir. Nasıl bir biyomimikri yaklaşımı izleneceği, doğada hangi unsurdan ilham alınacağı gibi sorulara yanıt aranmıştır. Plan araştırması yapılarak bu doğrultuda uygun bir plan seçilmiş ve eskiz çalışmalarına başlanmıştır. Son olarak, belirlenen tasarım düşüncesi ve seçilen plan üzerine çalışılarak eylem araştırması gerçekleştirilmiş, biyomimikri ve şifa kavramlarını sentezleyen mobilyalar ve mekan tasarımı gerçekleştirilmiştir.

The process of being inspired by nature dates back to the oldest periods of human history. The concepts that emerged as a result of this process include biomimicry and healing. elements of nature have been used or inspired in the fields of design and healing. This situation also affected the space and furniture design process. Although the concepts of healing and biomimicry are fed from nature, they are rarely discussed together. The question of how nature is or can be a source of inspiration in the design of spaces that present the beneficial and healing side of nature to people constitutes the center of the thesis.In order to answer this question, first of all, a literature review was conducted. The important topics of the thesis; Basic research has been done on the concepts of space and furniture, nature-based design approaches, biomimicry and healing spaces. It has been ensured that the previously revealed knowledge about all the topics in the content of the thesis topic is obtained. The information obtained after this stage has been transferred to tables together with the topics that will contribute to the main topic of the thesis. Then, analysis and interpretation methods were used in the evaluation of these data. Other methods used include; historical model and the change of concepts from past to present, comparison and analysis based on the relational model and causal-comparison model.At the end of these stages, important information was obtained on 'furniture and spaces with biomimicry design' and 'the relationship of healing spaces with nature', and then the process of reconciling the two subjects was started. An application study based on the data obtained was carried out. Answers were sought to questions such as what kind of biomimicry approach would be followed and from which element in nature would be inspired. A suitable plan was selected in this direction, and sketching studies were started. .Finally, an action research was carried out by working on the determined design idea and the chosen plan, and furniture and space design that synthesized the concepts of biomimicry and healing was carried out.
Biomimicry Concept, Examples and Application Study Within the Scope of Healing Spaces
Keywords: Biyomimikri; Mekan; Mobilya; Doğa; Şifa; Şifa Mekanı; Biomimicry; Space; Furniture; Nature; Healing; Healing Space