Mülkiyet Hakkının İmar Kısıtlılığı Nedeniyle İhlali: Güncel Gelişmeler Üzerine Düşünceler - Oruç, Murat (Legal Yayıncılık, 2017)
Temel hak ve özgürlükler arasında yer alan mülkiyet hakkı, ancak kanun ile bireysel yarar ile kamu yararı arasındaki adil dengenin gözetilmesi koşuluyla sınırlanabilir. Bu sınırlandırmanın en önemli örneklerinden birisini teşkil eden imar planları, malikin eşya üzerindeki hak ve yetkilerini doğrudan etkileyerek, imar kısıtlılığı olarak nitelendirilen duruma sebep olabilmektedir.

Property rights, which fall within the fundamental rights and freedoms, can only be restricted by law and by minding the righteous balance between the civil and public benefits. Construction plans, which are the foremost example of such restriction, directly affect the proprietor's rights on the property and may cause a situation called restriction of construction.
Voilation of Property Rights Due to Restriction of Construction: Discussions on Recent Developments
Keywords: Mülkiyet Hakkının Sınırlandırılması; İmar Kısıtlılığı; Hukuki El Atma; Kamulaştırma; Tazminat Davası; Limitation of Property Rights; Restriction of Construction; Confiscations by Law; Expropriation; Indemnification