Evli Ve Çalışan Bireylerin Tükenmişlik Düzeylerinin Bilişsel Duygu Düzenleme Stratejileri ve Çift Uyumları Açısından İncelenmesi - Şahin, Zeynep (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2021)
Bu tez çalışmasının amacı, mesleki ve eş tükenmişliğinin bilişsel duygu düzenleme stratejileri ve çift uyumu açısından incelenmesidir. Çalışmaya 206’sı kadın ve 146’sı erkek olmak üzere toplam 352 çalışan evli birey katılmıştır. Araştırmada Kişisel Bilgi Formu, Tükenmişlik Ölçeği, Eş Tükenmişlik Ölçeği, Bilişsel Duygu Düzenleme Ölçeği ve Çift Uyum Ölçeğinden oluşturulan anket formuyla veri toplanmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkiyi incelemek amacı ile yapılan korelasyon analizinde mesleki tükenmişliğin eş tükenmişliği, BDD-Kendini suçlama, BDD-Kabul etme, BDD-Düşünceye odaklanma, BDD-Yıkım ve BDD-Diğerlerini suçlama alt boyutlarıyla pozitif yönde ilişki gösterdiği; BDD-Plana tekrar odaklanma, BDD-Pozitif tekrar gözden geçirmek alt boyutları ve evlilik uyumu ile negatif yönde ilişkili olduğu bulunmuştur. Eş tükenmişliğinin ise BDD-Kabul etme, BDD-Düşünceye odaklanma, BDD-Yıkım ve BDD-Diğerlerini suçlama alt boyutlarıyla pozitif yönde ve evlilik uyumu ile negatif yönde ilişkili olduğu bulunmuştur. Analiz sonuçlarına bakıldığında çoğu modelde BDD-Kendini suçlama, BDD-Kabul etme, BDD-Yıkım, BDD-Diğerlerini suçlama alt boyutlarının mesleki tükenmişliğini ve eş tükenmişliğini anlamlı düzeyde olumlu yönde yordadığı; bazı modellerde ise BDD-Düşünceye odaklanma alt boyutunun anlamlı düzeyde yordadığı bulunmuştur. Tüm modellerde evlilik uyumunun mesleki ve eş tükenmişliğini anlamlı düzeyde olumsuz yönde yordadığı görülmüştür. Kurulan modeller ile ele edilen bulgular literatür ışığında tartışılmıştır.

The purpose of this thesis is to examine professional and couple burnout in terms of cognitive emotion regulation strategies and couple harmony. A total of 352 working married individuals, including 206 women and 146 men, participated in the study. In the study, data were collected through a questionnaire form consisting of Personal Information Form, Burnout Scale, Couple Burnout Scale, Cognitive Emotion Regulation Questionnaire and Dyadic Adjustment Scale. In the correlation analysis conducted to examine the relationship between the variables, it was found that couple burnout of professional burnout was positively related to the sub-dimensions of CER-Self-blame, CER-Acceptance, CER-Rumination, CER-Catastrophizing, and CER-Other blame; and was negatively related to the sub-dimensions of CER- Refocus on planning, CER- Positive refocusing and marital adjustment. Couple burnout was found to be positively associated with CER-Acceptance, CER-Rumination, CER-Catastrophizing and CER-Other blame sub-dimensions, and negatively related to marital adjustment. Examining the results of analysis; it was found that the sub-dimensions of CER-Self-blame, CER-Acceptance, CER-Catastrophizing, and CER-Other blame positively predicted significantly professional burnout and couple burnout in most models; in some models, it was found that the CER-Rumination sub-dimension predicted significantly. In all models, it was observed that marital adjustment predicted professional and couple burnout in a significant negative way. The findings obtained with the established models are discussed in the light of the literature.
Examination of the Burnout Levels of Marrıed and Workıng Individuals in Terms Of Cognitive Emotion Regulation Strategies and Marital Adjustment
Keywords: Tükenmişlik; Eş Tükenmişlik; Bilişsel Duygu Düzenleme; Çift Uyumu; Burnout; Couple Burnout; Cognitive Emotion Regulation; Mariatal Adjustment