Prof. Dr. Friedrich Falke’nin Hayatı ve Türkiye’deki Çalışmaları - Eser, Gülşah (FSM Vakıf Üniversitesi, 2022)
Prof. Dr. Friedrich Falke (1871-1948) ziraat alanında uluslararası üne sahip Alman asıllı bir bilim insanıdır. Bilim dünyasında modern mera yönetiminin öncüsü olarak kabul edilmekte, özellikle çayır araştırmaları ve yem konularına ilişkin çalışmalarıyla ön plana çıkmaktadır. Çalışmalarında Almanya’da ziraat biliminin gelişmesinde büyük katkıları olan hocası Julius Kühn’ün etkisi söz konusudur. Uzun yıllar boyunca Leipzig Üniversitesi’nde görev yapan Falke 1932 yılında Ankara’daki Yüksek Ziraat Enstitüsü’nün kurucu rektörlüğünü yapmak üzere Türkiye’ye davet edilmiştir. Buradaki görevini tamamlamasının ardından 1938’de Leipzig Üniversitesi’ne geri dönmüş ve aynı yıl oradan emekli olmuştur. 1948’de aynı üniversitenin Ziraat Fakültesi’ni yeniden organize etmek üzere göreve çağrılmıştır. Ancak 10 Mart 1948 tarihinde vefat etmiştir. Literatürde Friedrich Falke’nin hayatını ve Türkiye’deki çalışmalarını müstakil olarak ele alan araştırma sayısı son derece kısıtlıdır. Buradan hareketle bu araştırmanın öncelikli amacı Falke’nin hayatı hakkında bilgi vermek ve Türkiye’deki çalışmalarını incelemek olarak belirlenmiştir. Sonuç olarak Falke’nin Türkiye’de bulunduğu beş yıl boyunca kaleme aldığı bilimsel yayınları ve yetiştirdiği öğrencilerinin yanı sıra Yüksek Ziraat Enstitüsü’nün yapılandırılmasındaki emekleriyle Türk ziraat ve bilim hayatına önemli katkılarda bulunduğu ortaya konmuştur.

Prof. Dr. Friedrich Falke (1871-1948) was an internationally renowned German scientist in the field of agriculture. He is considered to be the pioneer of modern pasture management in the scientific world and stands out especially with his studies on meadow research and feed issues. His work was influenced by his teacher Julius Kühn. After many years at the University of Leipzig, Falke was invited to Turkey in 1932 to serve as the founding rector of the Higher Agricultural Institute in Ankara. After completing his tenure there, he returned to the University of Leipzig in 1938 and retired from there in the same year. In 1948, he was called to reorganize the Faculty of Agriculture of the same university. However, he died on March 10, 1948. The number of researches in the literature that deal with Friedrich Falke’s life and work in Turkey independently is extremely limited. From this point of view, the primary purpose of this research is to give information about the life of Friedrich Falke and to examine his work in Turkey. As a result, it has been revealed that Falke has made significant contributions to Turkish agricultural and scientific life with his scientific publications and the students he has trained during the five years he has been in Turkey, as well as his efforts in the structuring of the Higher Agricultural Institute.
Biography of Prof. Dr. Friedrich Falke and His Studies in Turkey
Keywords: Friedrich Falke; Leipzig Üniversitesi; Ankara; Yüksek Ziraat Enstitüsü; Mera Yönetimi; University of Leipzig; Higher Agricultural Institute; Pasture Management