Sonja Brentjes. Teaching and Learning the Sciences in Islamicate Societies (800-1700) - Attar, M. Fariduddin (İlmi Etüdler Derneği (İLEM), 2021)
Modern öncesi İslam dünyasında neşvünema bulmuş öğrenme ve eğitimin kültürünü ve sosyal pratiklerini gün yüzüne çıkarmak modern araştırmaların en zor ve tartışmalı alanlarından biridir. Mevcut birincil kaynakların yetersizliğinden hareketle sosyal pratikleri ve kurumsal yapıları nasıl tahmin edebiliriz? Sosyal olgulara yönelik dolaylı tanıklıkların biyo-bibliyografik kaynaklar ve bilimler ansiklopedileri gibi eserlerdeki bolluğu dikkate alındığında, bu kaynakların ayırt edici özelliği olan, alimlerin hayatları ile öğrenim müfredatlarının idealleştirilmiş ve edebî tondaki anlatılarıyla nasıl baş edeceğiz? Bu soru tarihçilerin önündeki netameli konumunu korumaya devam ediyor. Teaching and Learning the Sciences in Islamicate Societies (İslam Toplumlarında Bilimleri Öğrenmek ve Öğretmek), İslam öğrenim ve eğitimin sosyal pratikleri ve kurumsal bağlamları tarihi sahasında Sonja Brentjes’in kariyeri boyunca ortaya koyduğu birikimin bir hülasasını sunmaktadır. Bu alandaki araştırmaların yönünü tanımlama ve yeniden belirleme bakımından Brentjes’in çalışmalarının önemli katkıları olmuştur.