Yapay Zeka Kullanarak İşlenen Dolandırıcılık Suçu ve Dolandırıcılığın Yapay Zeka ile Tespiti - Balcı, Murat; Çakır, Kerim (Seçkin Yayıncılık, 2023)
Teknolojinin suç potansiyeli tükenmez. Yapay zekanın bir suçu tek başına işlemesi, suçun işlenmesinde araç olması ve hatta suç tespitinde kullanılmaya başlanması ceza huku- kunda tartışmaları da beraberinde getirmiştir. Teknolojinin sağladığı fırsatlar suç işlemeyi kolaylaştırmakta, bu sebeple de sıklıkla tercih edilmektedir. Yapay zeka kullanılarak işlenen suçların başında dolandırıcılık gelmektedir. Do- landırıcılık suçu işlenirken yapay zeka yöntemlerinden biri olarak deepfake teknolojisi kulla- nılmakta, sahte ses ve görüntüler üretilmekte, giderek iyileşen algoritmalar nedeniyle bunların ayırt edilmesi zorlaşmaktadır. Yapay zeka aynı zamanda verileri analiz ederek öngörüye daya- lı suç tespitinde de kullanılmaktadır. Makine öğrenmesi yöntemi ile sisteme kaydedilen veriler belirli kriterlere göre işlenir ve algoritma benzer veriler üzerinden suç tespiti yapar. Ancak ya- pay zeka ile ulaşılan sonucun tamamen nesnel bir değerlendirme olduğunu söylemek güçtür. Zira kriterler belirlenirken dayanılan “kriminalistik deneyim” kimi zaman önyargılı kriterlerin seçilmesine neden olur, dolayısıyla ancak görünüşte nesnel bir sonuçtan bahsedilebilir. Ayrıca yapay zekanın suç tespitinde kullanılması potansiyel şüpheliler üretme, ayrımcılık ve masu- miyet karinesinin ihlali gibi riskleri de beraberinde getirir. Çalışmada yapay zeka teknolojileri hakkında bilgi verilecek, bilişim sistemlerini kullan- mak suretiyle dolandırıcılık suçu kapsamında yapay zekanın kullanımı ele alınacak, deepfake kullanılarak dolandırıcılığın nasıl gerçekleştirildiği açıklanacaktır. Ayrıca makine öğrenmesi yöntemi açıklandıktan sonra bu yöntemin suç tespitinde nasıl kullanıldığı ve bu halde karşıla- şılacak muhtemel riskler izah edilecektir.

The criminal potential of technology is inexhaustible. The fact that artificial intelligence (AI) commits a crime, is a tool to commit a crime, and started to be used in crime detection brought debates in criminal law. The opportunities of technology make it easier to commit a crime. Because of that technological devices are often preferred. Fraud is at the forefront of crimes committed using AI. While committing fraud, deepfake technology is used, fake voices and images are obtained, and it is difficult to distinguish them due to gradually improving algorithms. AI is also used in crime detection. The data recorded in the system with the machine learning method is processed according to certain criteria, the algorithm determines similar data and detects the crime. However, it is difficult to say that the result achieved is completely objective. Because the “criminalistic experience” based on while determining the criteria sometimes causes the selection of biased criteria, so just an ostensibly objective result can be mentioned. In addition, the use of AI in crime detection carries risks such as generating potential suspects, discrimination, and violation of the presumption of innocence. In the paper, information about artificial intelligence technologies will be given, the use of artificial intelligence within the scope of fraud by using information systems will be discussed, how fraud is carried out using deepfake will be explained. The machine learning method, how it is used in crime detection and the possible risks will also be explained.
Fraud Committed By Using Artificial Intelligence and Using Artificial Intelligence in Fraud Detection
Keywords: Yapay Zeka; Dolandırıcılık; Deepfake; Makine Öğrenmesi; Suç Tespiti; Artificial Intelligence; Fraud; Machine Learning; Detection of Crime