Beşir Ayvazoğlu, Kemal, İstanbul: Kapı Yayınları, 2024, 9786256661394, 236 s. - Selçuk, Hüseyin (FSM Vakıf Üniversitesi, 2024)
Namık Kemal, yakın dönem Türk tarihinde üzerine en çok konuşulan şahsiyetlerin başında gelmektedir. Şair, mütefekkir, gazeteci, roman ve oyun yazarı gibi birçok kimliğe sahip olarak memuriyetler ve sürgünler arasında geçen ömründe ortaya koyduğu yapıtlar, bilhassa vatan kavramı üzerinden kaleme aldığı edebî eseler son dönem Osmanlı münevverleri üzerinde derin izler bırakmıştır. Bu itibarla hayatı, eserleri ve fikirleri hakkında mebzul miktarda çalışma yapılmış olan “vatan şairini” Beşir Ayvazoğlu bu çalışmasında bir başka pencereden, cumhuriyetin ilk yıllarında edebiyat ve fikir dünyasından çıkartılma teşebbüsleri üzerinden ele almaktadır. Dolayısıyla dışardan bir biyografi çalışması gibi duran bu eser, esasında kapağında yazıldığı üzere “vatan şairinin cumhuriyetle imtihanını” mercek altına almaktadır.