Ebeveyn Tutumları ve Kaygı Arasındaki İlişkinin İncelenmesi: Bir Değerlendirme Çalışması - Denizhan, Dilara (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, 2023)
Çocuklarda kaygı bozuklukları, çocukluk çağında oldukça sık görülen bir ruhsal bozuk-luktur. Ebeveynlerin kaygı düzeylerinin ve ebeveyn tutumlarının, çocukluk çağında oluşan kaygı üzerindeki etkisinin belirlenmesi konuyla ilişkili problemin çözümüne yönelik yapılacak çalışmalar bakımından önem arz etmektedir. Çocuklarda kaygı oluşumuna sebep olan bir çok faktörden söz edilebilir, bu araştırma ile ebeveynlerin kaygı düzeyleri ve ebeveyn tutum fak-törlerinin, çocuklardaki kaygı ve ilişkili bozukluklar üzerine etkisinin tespit edilmesi amaçlan-mıştır. Araştırmada geleneksel derleme metodolojisi kullanılmıştır. Literatür taraması PubMed, Science Direct, YÖK Tez Merkezi, Google Schoolar elektronik veri tabanlarında; ‘’ Ebeveyn Tutumları, Anne-Baba Tutumları, Ebeveynlerde Kaygı, Çocuklarda Kaygı’’ anahtar kelimele-rinin çeşitli kombinasyonları kullanılarak yapılmıştır. Çalışmaya son 10 yıl içinde, 2013 yılı itibariyle yayınlanmış İngilizce ve Türkçe olan araştırmalar dahil edilmiştir. Elde edilen sonuçlara dayanarak, ebeveyn tutumları ile ilgili yapılan araştırmalar, anne ve babanın tutumlarının çocukların kaygı düzeyleri üzerinde etkili olduğunu göstermektedir. Özellikle demokratik tutumun çocukların kaygı düzeylerini azalttığı, koruyucu-istekçi ve oto-riter tutumların ise kaygı düzeylerini artırdığı belirlenmiştir. Ebeveyn kaygı düzeyleriyle yapı-lan araştırmalara baktığımızdaysa yapılan araştırmalar, annelerin kaygı düzeyleri ile çocukların kaygı düzeyleri arasında pozitif bir ilişki olduğunu göstermektedir. Bu ilişki, annelerin kaygı düzeyi arttıkça çocukların kaygı düzeyinin de arttığını göstermektedir. Ayrıca, annelerin kaygı düzeyleri ile ebeveynlik tutumları arasında da ilişkiler bulunmaktadır. Son olarak çalışmaya dahil edilen araştırmaların sonuçları birbiri ile karşılaştırılarak yo-rumlanmış olup; psikoloji disiplini, psikoterapi uygulamaları ve gelecek bilimsel çalışmalar için bazı önerilerde bulunulmuştur.

"Anxiety disorders in children are highly prevalent mental disorders during childhood. Investigating the impact of parental anxiety levels and parenting attitudes on the development of anxiety in childhood is crucial for addressing this issue. Various factors can contribute to the development of anxiety in children. This study aims to identify the influence of parental anxiety levels and parenting attitudes on anxiety and related disorders in children. A traditional review methodology was employed for this research. Literature searches were conducted using elect-ronic databases such as PubMed, Science Direct, YÖK Thesis Center, and Google Scholar, using various combinations of keywords such as 'Parenting Attitudes, Parental Attitudes, Pa-rental Anxiety, Child Anxiety.' Studies published within the past 10 years, from 2013 onwards, in English and Turkish were included in the analysis. Based on the obtained results, research on parenting attitudes indicates that parental at-titudes have an impact on children's anxiety levels. Specifically, democratic attitudes have been found to decrease children's anxiety levels, while protective-permissive and authoritarian atti-tudes have been associated with increased anxiety levels. Regarding research on parental anxi-ety levels, studies show a positive relationship between mothers' anxiety levels and children's anxiety levels. This indicates that as mothers' anxiety levels increase, children's anxiety levels also increase. Furthermore, there are also relationships between mothers' anxiety levels and parenting attitudes. Lastly, the findings of the included studies were compared and interpreted, providing suggestions for the field of psychology, psychotherapy practices, and future scientific research.
Investigation of the Relationship Between Parental Attitudes and Parental Anxiety Levels with Anxiety in Children
Keywords: Ebeveyn Tutumları; Anne-Baba Tutumları; Ebeveynlerde Kaygı; Çocuklarda Kaygı; Parenting Attitudes; Parental Attitudes; Parental Anxiety; Child Anxiety