Bilgisayar Oyunları Tutum Ölçeği: Ebeveyn Formu’nun Psikometrik Özellikleri - Yeşilyurt, Ferahim; Demirbaş Çelik, Nur (Cahit AYDEMİR, 2019)
Bu a ra ştırma nın ama cı bilgisa ya r oyunla rına ilişkin tutum ölçeği ebeveyn formunun geliştirilerek geçerlik ve güvenirlik ça lışma la rının ya pılma sıdır. Ara ştırma da iki fa rklı ça lışma grubu bulunma kta dır. Birinci ça lışma grubu a çımla yıcı fa ktör a na lizi ya pma k üzere 421, İkinci ça lışma grubu ise, doğrula yıcı fa ktör a na lizi ya pma k üzere 297 ebeveynden oluşma kta dır. Bu a na liz sonucunda 0.38 ile 0.64 a ra sında yük değerleri a la n 6 şa r ma ddelik iki fa ktörlü ya pı edilmiştir. Bu ya pı, toplam va rya nsın %54,7’sini a çıklama kta dır. Birinci fa ktör olumsuz ya kla şım, ikinci fa ktör olumlu ya kla şım ola ra k a dla ndırılmıştır. Doğrula yıcı fa ktör a nalizi son u ç la rı na göre, modelin iyi uyum gösterdiği belirlenmiştir. Ya pıla n güvenirlik ça lışma sında birinci boyutun iç tuta rlılık ka tsa yısı, .85; ikinci boyutun iç tuta rlılık ka tsa yısı .81’dir. Ölçeğin, üç ha fta a ra yla ya pıla n test -tekrar test ça lışma sı sonucunda iki ölçüm a ra sında ki Pea rson momentler ça rpım korela syonu ka tsayısı olumsuz y a k la şı m için.74, olumlu ya kla şım için .76 bulunmuştur. Bu sonuçla r ölçeğin geçerli ve güvenilir bir ölçme a ra cı olduğunu göstermektedir. Ayrıca ölçeğin boyutla rının cinsiyete, ya şa ve eğitim düzeyine göre fa rklıla şıp fa rklıla şma dığı incelenmiştir. Analizler sonucunda ba ba la rın olumlu ya kla şım pua nı a nnelerden, 40 ya ş üstü ebeveynlerin olumlu ya kla şım pua nla rı 40 ya ş a ltı ebeveynlerden da ha yüksek olduğu bulunmuştur. Diğer değişkenlere göre bilgisa ya r oyunla rı tutumla rında a nlamlı fa rklılık yoktur.

The purpose of the study is to conduct validity and reliability studies by developing the Parent Form of Computer Games Attitude Scale. In this study, there were two different study groups. The first study group consists of 421 parents, applied exploratory factor analysis. The second group consists of 297 parents, applied confirmatory factor analysis. The analysis resulted two factor structures consisting of 6 items which have factor loadings between 0.38 and 0.64. This structure explained 54.7 % of the total variance. The first factor was named as negative attitude, while the second factor was named as positive attitude. According to the results of confirmatory factor analysis, the model fits with the factors. The internal consistency of the first dimension is .85 and the internal consistency of the second dimension is .81. The scale retested after 3 weeks from the first test. The results of test retest reliability indicated that there are positive correlations between two results of negative attitude (r = .74) and there are positive correlations between two results of positive attitudes (r = .76). These results showed that this scale is a reliable and valid measurement instrument. In addition, it has be en examined that whether dimensions of the scale differentiate according to gender, age and education level. The results showed that fathers have higher positive attitudes than mothers; parents who are older than 40 have higher positive attitudes than parents whose ages are under 40. There is no significant difference in computer game attitudes in accordance with other variables.
Computer Games Attıtude Scale (Cgas): Psychometric Properties of Parent Form
Keywords: Bilgisayar Oyunları; Yetişkin; Oyun; Tutum; Computer Games; Adult; Game; Attitude