Covıd-19 Pandemi Döneminde Koronavirüs Anksiyetesinin Evli Bireylerde Evlilik Doyumu Üzerindeki Etkisinin İncelenmesi - Kocabay, İrem (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2021)
Bu yazıda COVID-19 pandemisinin neden olduğu koronavirüs anksiyetesinin evli bireylerde evlilik doyumunu nasıl etkilediği incelenmiş ve bununla ilgili olarak literatürde var olan araştırma sonuçları ve bilgiler paylaşılmıştır. Bu bağlamda öncelikle pandeminin ne olduğu, geçmişte yaşanan pandemiler ve insanlar üzerindeki etkileri, COVID-19 pandemisi, bulaş yolları, belirtileri, risk faktörleri ve ruh sağlığına etkilerine değinilmiştir. Daha sonra evlilik doyumu kavramından, evlilik doyumun fiziksel sağlık, depresyon ve kişilikle olan ilişkisinden bahsedilmiştir. Ardından anksiyete kavramı, kuramsal yaklaşımlar (psikanalitik, öğrenme/davranış, fizyolojik, fenomenolojik/varoluşçu, bilişsel), anksiyete bozukluklarının sınıflandırılması ve tedavi yöntemi, koronavirüs anksiyetesine değinilmiştir. Son olarak koronavirüs anksiyetesinin evlilik doyumu üzerindeki etkisi literatür ışığındaki bilgilerle incelenmiştir.

In this article, how the coronavirus anxiety caused by the COVID-19 pandemic affects marital satisfaction levels of married individuals in light of relevant literature had been reviewed. First of all, we mentioned about the definition of a pandemic, past pandemics and its effects on humans, COVID-19 pandemic, transmission routes, symptoms, risk factors and effects on mental health. Morever, the concept of marital satisfaction and the relationship of marital satisfaction with physical health, depression and personality were mentioned. Then, the concept of anxiety, the theoretical approaches to anxiety (psychoanalytic, learning/behavioral, physiological, phenomenological/existential, cognitive), classification and treatment method of anxiety disorders and coronavirus anxiety were mentioned. Finally, the effect of coronavirus anxiety on marital satisfaction was discussed light of the literature.
Investigation of the Effect of Coronavirus Anxiety on Marital Satisfaction in Married Individuals During the Covid-19 Pandemic Period
Keywords: COVID-19 Pandemisi; Koronavirüs Anksiyetesi; Evlilik Doyumu; COVID-19 Pandemic; Coronavirus Anxiety; Marital Satisfaction