COVID-19 Sonrası Yeni Normal - Yılmaz, Fevzi (Dünya Gazetesi, 2021)
Ne kadar süreceği bilinmeyen COVID-19 eksenli sağlık problemi ülkelerin sosyal yapılarını ve ekonomilerini altüst etmiştir. Salgın öncesi ve sırasında, doğaya ve canlı yaşama çok müdahale edildiği, dünyamız kaynaklarının ise hırs ve yağmacılıkla yönetildiği bugün daha belirgin olmuştur. COVID-19 döneminde yaşanan eşitsizlik, güvensizlik ve endişe, arayışları da yanında getirmiştir. Bugün, bireyleri ve toplumları koruma ve paylaşma kültürü COVID-19’a karşı en önemli dengeleme unsuru olarak öne çıkmıştır. Bu dönemde birçok ülkede, milyonlarca orta sınıf halk fakir sınıfa evrilmiştir. Örneğin Hindistan’da 2020 yılında 75 milyon kişi fakir sınıfa kaymıştır ve var olan sosyal dengesizlikler daha da artmıştır. Şehir yaşamında sosyal adaletsizlik ve ekolojik tahribat çoktur. Gerçekte, köylüler ve şehirlerin dış bölgelerinde yaşayanlar doğa dostudurlar ve daha çevrecidirler.