Gölgelenen Sultan, Unutulan Yıllar I. Mahmûd ve Dönemi (1730-1754) - Danış, İlhami (İstanbul Üniversitesi, 2021)
Gölgelenen Sultan, Unutulan Yıllar başlığı ile I. Mahmud ve dönemini ele alan bu eser, altı yıllık uzun ve meşakkatli bir sürecin sonunda okuyucusuyla buluşan bir çalışmadır. Hatice Aynur’un hazırladığı eserin çıkış noktası, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Ayosafya Müzesi Müdürlüğü ve Türk Tarih Kurumunun destekleri ile 26-27 Eylül 2014 tarihlerinde Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, İstanbul Şehir Üniversitesi ve Sabancı Üniversitesinin ortaklaşa düzenledikleri “Lalenin ve İsyanın Gölgelediği Yıllar: I. Mahmûd Dönemi (1730-1754)” adlı sempozyum olmuştur. Sempozyumun ve kitabın temel odak noktasının gölge kavramı olduğu görülmektedir. Bu gölge kavramı, I. Mahmud dönemi öncesi yaşanan olayların parıltısının ama aynı zamanda ızdırabının tarihyazımına etkisini ifade etmektedir. Parıltısı şüphesiz 1718-1730 yılları arasını kapsayan ve ismini Ahmet Refik Altınay’dan alan Lale devrinin ihtişamından gelmektedir. Lale devri, siyasette sivil bir reform ve yenileşme sürecini ifade ederken, sanatta, mimaride, edebiyatta ve gündelik yaşamda zevk ve eğlenceyi temsil etmektedir. Ancak bu parıltılı yılların sonu bir o kadar hüzünlü ve ızdıraplı olmuş, Patrona Halil’in başını çektiği isyan neticesinde Sultan III. Ahmed, Lâle Devri’nin en önemli ismi olan sadrazamı ve damadı Nevşehirli İbrahim Paşa’yı sarayda öldürüp cesedini asilere vermek zorunda kalmıştır.