"Okumak" Kelimesi Üzerine İnceleme - Arıkmert, Ali (FSM Vakıf Üniversitesi, 2014)
“Okumak” Kelimesi Üzerine İnceleme başlıklı bu yüksek lisans tez çalışması Prof. Dr. Musa Duman’ın tez danışmanlığıyla, Ali Arıkmert tarafından hazırlanmıştır. Çalışma için Eski Türkçe, Orta Türkçe ve Batı Türkçesi dönemlerinden; Göktürk Türkçesi, Uygur Türkçesi Karahanlı Türkçesi, Kıpçak Türkçesi, Harezm Türkçesi, Çağatay Türkçesi, Eski Anadolu Türkçesi, Osmanlı Türkçesi, Türkiye Türkçesi sahalarından tespit edilen 48 kaynak eser, dizin, şiir, düzyazı taranmıştır. “okumak” kelimesi ve okumak kelimesinin türemiş şekillerinin kullanıldığı paragraflar, öncesi ve sonrasıyla birlikte cümleler, mısralar, beyitler derlenmiştir. Toplanan bu malzeme, Türkçenin dönemleri ve sahaları dikkate alınarak tasnif edilip incelenmiştir. Çalışma, 1. Bölüm: Yazılış Özellikleri Bakımından “Okumak” Kelimesi, 2. Bölüm: Ses Bilgisel Özellikler Bakımından “Okumak” Kelimesi, 3. Bölüm: “Okumak” Kelimesinin Anlam Hazinesi, 4. Bölüm: “Okumak” Kelimesinin Çekim Özellikleri, 5. Bölüm: “Okumak” Kelimesinin Yapım Özellikleri, şeklinde beş bölümde ele alınmıştır.

This thesis is a research of the Word “Okumak” prepared by Ali Arikmert for his MA program with the academic advising of Prof. Dr. Musa Duman. For the research, 48 sources of books, folders, poem, prose from Göktürk Turkish, Uyghur Turkish, Karahan Turkish, Kipchak Turkish, Khorezmian Turkish, Chagatay Turkish, Old Anatolia Turkish, Ottoman Turkish, Turkey Turkish of the old, middle and western Turkish periods were used. The word “okumak”, paragraphs where the shapes of this word is used, the sentences with its prefix and suffix, verses and couplets were compiled. These materials were analyzed and classified considering the periods and fields of Turkish Language. The work was divided into five chapters. The syntax specifications, the sound informational specifications, the meaning treasury, conjugation features and the formative features of the verb "okumak" are discussed respectively in chapter one, two, there, four and five.
FSM Vakıf Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü