Gömülü ve Akıllı Sistemler Öğretimi ve Laboratuvarı, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Örneği - Çamurcu, Yılmaz; Can, Burhanettin; Nizam, Ali; Özhan, Orhan; Kocatepe, Ünsal (T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 2014)
2000’li yıllarda başlayan teknolojik gelişmeler hepsi programlanabilen daha akıllı sistemlerin ev, iş ve endüstriyel ortamlardan, enerji üretim ve dağıtım alanlarına kadar çeşitli yerlerde yaygın olarak kullanılacağını göstermektedir. Her türlü akıllı nesneden veya sistemden veri alış verişinin, akıllı ortamlar üstünden akıllı şebekelere bağlanarak, taşınan ve kullanılan veri miktarında kısa sürede çok önemli artış olacağı görülmektedir. Ülkemizde bu alanda yetiştirilecek yani açığı kapatacak bir mühendis için kazandırılacak nitelikler ile teorik ve uygulama bilgi-becerisinin dikkatle belirlenmesi gerekmektedir. İş dünyasının üniversitelerden beklentisi, işyerine alacakları mühendislerin güncel teknolojik bilgi ve uygulama becerisi ile kolay uyum sağlaması, yeni teknolojileri araştırması ve geliştirmesi olmaktadır. Bu çalışmada, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümündeki ders programı ile üst düzey teknolojiye sahip laboratuarlarda, Akıllı Sistemler, Akıllı Nesneler, Akıllı Ortamlar, Siber Fiziksel Sistemler, Nesnelerin İnterneti, Nesnelerin Webi gibi kavramlarla isimlendirilen teknolojilere ait teori-uygulama bilgi ve becerisinin kazandırıldığı öğretim yapımız açıklanacaktır. In the 2000s, starting with the technological advances, All Programmable and smarter systems for home, business and industrial environments, energy production and distribution so as to use the common areas of the various places. All kinds of smart object or system data is exchanged, over smart environments, connected through smart grids. The amount of data that is used in a short time would be very significant increase can be seen. In our country, will raise the deficit in this area, so an engineer for theoretical and application information-capability with the traits constituting will also carefully determination is required. New graduate engineers with up-to-date technology information and application ability to easily adapt to new technologies, to provide research and development capability would like to be. In this study, Fatih Sultan Mehmet Vakıf University, Department of Computer Engineering in courses and senior tech laboratories, Intelligent Systems, Smart Objects, Smart Media, Cyber Physical Systems, the object of the Internet, the object of the Web with concepts such as naming the technologies related to the theory-practice knowledge and skills our teaching is imparted structure will be described.
Embedded and Smart Systems Education and Laboratory in Fatih Sultan Mehmet Vakıf University