Kemik Doku Mühendisliği Uygulamalarında 3 Boyutlu Biyofonksiyonel Kulak Zarı Yaması Tasarımı ve Geliştirilmesi - Arpaçay, Betül Meryem (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, 2024)
Bu tez çalışmasında, kulak zarında perforasyon sonucunda kaybolan fibröz dokuyu yenilemek amacıyla grafen oksit (GO) ve hidroksiapatit (HAP) ile modifiye edilmiş Resveratrol (RSV) yüklü PCL-PEG biyokompozit kulak zarı tasarımları gerçekleştirilmiştir. RSV ilacının biyokompozit membranlar üzerindeki farmasötik aktivitesi için salım kinetik modelleri Franz difüzyon cihazı ile karşılaştırılmış ve hücre adezyonu için in vitro çalışmalar yapılmıştır. Doku mühendisliği uygulamalarında kullanılabilirliği için mekanik testler yapılmıştır. Korsmeyer-Peppas, Higuchi ve Baker matematik modellerindeki korelasyon katsayısı (R2) değerleri her biyokompozit kulak zarı için 0,99'a yakındır. Mekanik testler, gerilinim-gerilme testlerinin sonuçları bulunmuştur. GO ve HAP ile modifiye edilmiş kompozit kulak zarı hücre yapışma testleri DAPI floresan boya ile görselleştirme yapılmış kompozit membranlarda 1, 3, 5, 7 ve 14. Gün sonunda hücre tutunmasının arttığı görülmüştür.

In this thesis study, Resveratrol (RSV) loaded PCL-PEG biocomposite eardrum designs modified with graphene oxide (GO) and hydroxyapatite (HAP) were designed to replace the fibrous tissue lost as a result of perforation in the eardrum. Release kinetic models for the pharmaceutical activity of RSV drug on biocomposite membranes were compared with the Franz diffusion device and in vitro studies were performed for cell adhesion. Mechanical tests have been performed for its usability in tissue engineering applications. The correlation coefficient (R2) values in the Korsmeyer-Peppas, Higuchi and Baker mathematical models are close to 0.99 for each biocomposite eardrum. The results of mechanical tests and stress-strain tests were found. Composite tympanic membrane cell adhesion tests modified with GO and HAP. It was observed that cell adhesion increased at the end of the 1st, 3rd, 5th, 7th and 14th days in the composite membranes visualized with DAPI fluorescent dye.
Design and Development of 3d Biofunctional Tympanic Membrane in Bone Tissue Engineering Applications
Keywords: Kulak Zarı; Grafen Oksit; Hidroksiapatit; Biyokompozit; Resveratrol; Tympanic Membrane; Graphene Oxide; Hydroxyapatite; Biocomposite; Resveratrol