Pietro Lupis Valentiano’nun İtalyanca-Türkçe Çeviri Yazılı Sözlüğünde Ses Olayları (1520-1527) - Yağmur, Ömer (FSM Vakıf Üniversitesi, 2015)
Batı Türkçesinin tarihî gelişimini çoğu zaman Arap harfli imla ile yazılan metinlerden takip etmek güçtür. Türkçe ya da alıntı kelimelerde kalıplaşmış Osmanlı imlasının gölgelediği değişim ve gelişmeler Batılılar tarafından Latin, Kiril, Grek gibi alfabe sistemleri ile yazılan çeviri yazılı metinlerden kolaylıkla takip edilebilmektedir. Bu çalışma erken dönem çeviri yazılı metinlerden biri olan Pietro Lupis Valentiano’nun Opera Nova de M. Pietro Lvpis Valentiano La qual insegna a parlare Turchesco adlı İtalyanca-Türkçe sözlüğünde Osmanlı imlasının gölgelediği bazı kelime ve eklerdeki ses olaylarını ele almaktadır.
Phonetic Changes Observed in Pietro Lupis Valentiano’s Italian- Turkish Transcription Text (1520-1527)
Keywords: Osmanlı Türkçesi; Fonetik; Pietro Lupis Valentiano; Çeviri yazılı metinler; Rumeli ağızları; Ottoman Turkish; Turkish phonetics and phonology; Pietro Lupis Valentiano; Transcription texts of Turkish; Rumelian dialects of Ottoman Turkish