Yaşlılık Döneminde Depresyon ve Tedavisi - Güvener, Buğra (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2022)
Yaşlılık dönemi bireyin verimliliğini düşürebilir, onu bağımlı bir hale getirebilir ve beraberinde pek çok rahatsızlığı getirebilir. Yaşlılık döneminde görülen pek çok psikopatoloji vardır. Bunlardan en sık rastlananı ise depresif bozukluklardır. Kronik bir hastalığa sahip olmak, eşin vefatı, sosyal desteğin azalması, iş veya statü kaybı gibi faktörler yaşlılık döneminde depresyon görülme olasılığını artıran faktörler arasında yer almaktadır. Bu dönemde görülen depresyona müdahale edilmez ise erken vefat, özkıyım, yüksek düzeyde işlev kaybı ve sağlığın kötüye gitmesi gibi oldukça olumsuz etkiler görülebilmektedir. Bu derlemenin amacı, yaşlılık döneminde görülen depresyonu tanıtmak, depresyonun risk etmenlerini vurgulamak, klinik görünümünü ve seyrini açıklamak ve tedavisinden genel hatlarıyla bahsedip yaşlılık döneminde görülen depresyonun bireyin hayatını ne denli etkilediği konusunda farkındalık oluşturmaktadır.

Old age can reduce a person's productivity, make him dependent and bring with him many ailments. There are many psychopathologies seen in old age. The most common of these are depressive disorders. Factors such as having a chronic disease, spouse death, decreased social support, job or status anxiety are among the factors that increase the likelihood of depression in old age. If depression observed during this period is not intervened, quite negative effects such as early death, self-esteem, high levels of loss of function and poor health can be observed. The aim of this review is to introduce depression seen in old age, to highlight the risk factors of depression, to explain its clinical appearance and course and to talk about its treatment in general terms and to raise awareness about how depression seen in old age affects a person's life.
Depressıon and Its Treatment in Old Age
Keywords: Yaşlılık; Depresyon; Psikopatoloji; Psikoterapi; Geriatri; Old Age; Depression; Psychopathology; Psychotherapy; Geriatrics