Turgutoğulları’ndan Sultan Hatun’un Vakfı - Şafakcı, Hamit (Vakıflar Genel Müdürlüğü, 2015)
Bu çalışmada, Turgutoğulları sülalesinden Yusuf Şah kızı Sultan Hatun’un 1446 tarihli vakfiyesi incelenmiştir. Vakfiyenin tahlili yapıldıktan sonra tarihi seyir içerisinde Sultan Hatun Vakfı’nda görev yapan görevliler anlatılmıştır. Daha ziyade Kur’an-ı Kerim’den bir cüz okuyan cüzhân adı verilen görevlilere değinilmiş ise de vakıfta görev alan mütevelli, kâtip ve câbî gibi görevlilere de yer verilmiştir. Sultan Hatun’un türbesinin olduğu belgelerde geçse de bu türbenin yeri belli değildir. Vakfiye, Turgutoğulları ailesi ile ilgili bilgi vermenin yanı sıra tarihi ve coğrafi açıdan birçok bilgiyi de ihtiva etmektedir.

In this work, the 1446 dated waqfiyya of Sultan Hatun, daughter of Yusuf Shah of the Turgutoğulları dynasty, was studied. After analysing the waqfiyya, the officials on duty at Sultan Hatun waqf in the course of history have been mentioned. Although the officials, called “cüzhân” who recites twentypage sections of the Qur’an are mainly referred to, other employees like trustee, scribe and câbî at the waqf have also been mentioned. Despite being written in historical documents that there was Sultan Hatun’s tomb, the location of this tomb is not known. Besides giving information about Turgutoğulları dynasty, the waqfiyya contains many historical and geographical knowledge of its era.
The Waqf of Sultan Hatun of Turgutoğulları
Keywords: Turgutoğulları; Konya; Sultan Hatun; Vakıf; Vakfiye; Cüzhân; Waqf; Waqfiyya