Şîr-i Jiyân Dîvânı İlk 100 Gazel (İnceleme-Metin) - Batur, Esma Nur (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2022)
Bu çalışmada Şîr-i Jiyân’ın tespit edebildiğimiz tek nüshası Bibliothèque nationale de France’te Département des manuscrits Supplément turc 1248 künyesiyle kayıtlı Dîvân’ın ilk 100 gazeli üç ana başlık altında incelenmiştir. Birinci bölümde Şîr-i Jiyân’ın hayatı ve edebi kişiliği üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde Dîvân’daki ilk 100 gazelin şekil ve muhteva hususiyetleri ele alınmış ve incelemesi yapılmıştır. Üçüncü bölümde yazma nüshanın tanıtımı yapılmış, metin kuruluşunda izlenen yol açıklanmış ve metin transkripsiyon alfabesi ile verilerek çalışma tamamlanmıştır. Bu tez ile Şîr-i Jiyân’ın şiirlerinin bir kısmının klâsik Türk edebiyatı sahasına tanıtılması ve klâsik edebiyat ile ilgili yapılacak çalışmalara kaynak oluşturması amaçlanmıştır.

The present study investigates the the only copy of Şîr-i Jiyân that we could identify, the Dîvân, registered in the Bibliothèque nationale de France with the tag of Département des manuscrits Supplément turc 1248. The dissertation examines first 100 ghazal consists of three main chapters. The first chapter focuses on the life and literary personality of Şîr-i Jiyân The second chapter analyzes first 100 ghazal in terms of the features of literary form and features of content. The last chapter introduces the manuscript. The method followed in the construction of the text was explained and the study was completed by giving the text with transcription alphabet. This dissertation presents Şîr-i Jiyân and his Divan in throgh its place classical Turkish literature. It is aimed to be a source for studies on classical literature.
Şir-i Jiyân Divân First 100 Ghazal (Analysing-Text)
Keywords: Gazel; Şîr-i Jiyân; Şîr; 17.yüzyıl; Fransa Milli Kütüphanesi; Ghazal; Şîr-i Jiyân; Şîr; 17th Century; National Library of France