أحداث التاريخ العثماني في شعر شوقي - Harb, Tasnîm Muhammed (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, 2020)
يهدف هذا البحث إلى تحديد ورصد جانب معين من قصائد أمير شعراء العرب أحمد شوقي، والذي يحكي ويسجِّل أحداث التاريخ العثماني. زار شوقي الأستانه أكثر من مرَّة وكتب فيها الكثير من القصائد وصفًا ونقدًا، ومن الأحداث التي تناولها شوقي الحرب العثمانية اليونانية التي أعلنتها الدولة العثمانية 18 ابريل 1897 م على » صدى الحرب « : اليونان، وانتهت بنصر كبير للعثمانيين، فكتب حول هذه الحرب قصيدتين وتناول أيضًا محاولة اغتيال السلطان عبد الحميد الثاني، وهنأه شوقي بقصيدة ،» تحية للترك « و وتحدَّث أيضا عن خلع السلطان عبد الحميد وحادثة الانقاب العثماني، ل ،» نجاة « تحمل اسم الانقاب العثماني وسقوط ل « : والقصيدة التي علَّق بها شوقي على هذه الأحداث تحمل اسم تحدَّث أيضا شوقي عن إلغاء الخ افة وانتخاب مصطفى كمال رئيسًا ل ،» السلطان عبد الحميد انتصار الأتراك في ل « لتركيا، وتحوُّل تركيا لنظام جمهوري، وقد نعى الخ افة في مطلع قصيدته تحدَّث أيضا شوقي عن مشاهير العهد العثماني الأخير من القادة العسكريين .» الحرب والسياسة والزعماء الوطنيين والعلماء ورجال الصحافة.

Bu araştırma, Osmanlı tarihi olaylarını anlatan ve kaydeden Arap şairleri Emiri Ahmed Şevkî’nin şiirlerinin belirli bir yönünü ortaya koymayı amaçlamaktadır. Şevkî, İstanbul’u birden fazla ziyaret ederek, niteleyen ve eleştiren pek çok şiir yazdı. Şevkî’nin ele aldığı olaylar arasında, Osmanlı İmparatorluğu’nun 18 Nisan 1897’de Yunanistan’a karşı ilan ettiği Osmanlı-Yunan savaşıdır. Bu savaş Osmanlılar için büyük bir zaferle sonuçlanmıştı. Bu savaş hakkında “Savaşın Yankısı” ve “Türklere Selam” adında iki şiir yazdı. Ayrıca Sultan II. Abdülhamid suikastını ele alarak kendisini tebrik mahiyetinde “Necat” adlı bir şiir yazdı. Sultan Abdülhamid’in tahttan indirilmesi ve Osmanlı darbesi olaylarından da bahsetti. Şevkî bu iki olayla ilgili “Osmanlı darbesi ve Sultan Abdülhamid’in düşüşü“ adlı şiiri kaleme aldı. Ayrıca hilafetin kaldırılması ve Mustafa Kemal’in Türkiye Cumhurbaşkanı olarak seçilmesi ve Türkiye’nin cumhuriyetçi bir sisteme dönüştürülmesinden bahsetti ve “Türklerin Savaşta ve Siyasette Zaferi” adlı şiirinin başında hilafeti tenkit etti. Şevkî ayrıca askeri liderler, ulusal liderler, ilim adamları ve gazeteciler de dahil olmak üzere son Osmanlı dönemi ünlülerinden bahsetti.

This research aims to identify and monitor a specific aspect of the poems of the Prince of Arab Poets Ahmed Shawky,who tells and records the events of Ottoman history. Among the events that Shawky dealt with, the Greek-Ottoman War declared by the Ottoman Empire on April 18, 1897 AD over Greece ended with a great victory for the Ottomans. He wrote about this war with two poems “Echo of War” and “Greetings to the Turks.” He also dealt with the incident of the assassination of Sultan Abdul Hamid II, and also spoke about the deposition of Sultan Abdul Hamid and the incident of the Ottoman coup and the poem in which Shawqi commented on these events bearing the name “the Ottoman coup and the fall of Sultan Abdul Hamid” Shawky also spoke about the abolition of the caliphate and the election of Mustafa Kemal as president of Turkey and the transformation of Turkey into a republican system, and the caliphate was mourned at the beginning of his poem “The Victory of the Turks in War and Politics”. Shawky also spoke about famous Ottoman era celebrities such as military leaders, national leaders, scholars and the press.
Şevkî Deyf’in Şiirinde Osmanlı Tarihi Olayları
The Events of Ottoman History in Shawky’s Poetry
Keywords: أحمد شوقي; ديوان الشوقيات; الحرب العثمانية اليونانية; السلطان عبد الحميد الثاني; إلغاء الخ افة; مصطفى كامل; الأسطول العثماني; الدستور العثماني; المشروطية الثانية; Ahmed Şevkî; eş-Şevkiyyât Divanı; Osmanlı-Yunan Savaşı; Sultan II. Abdülhamid Suikastı; Hilafetin Kaldırılması; Mustafa Kemal; Ahmed Shawky; Diwan Al Shawqiyat; The Ottoman-Greek War; An Attempt to Assassinate Sultan Abdul Hamid II; The Abolition of The Caliphate; Osman Pasha al-Ghazi; Adham Pasha; Mustafa Kamel; The Ottoman Fleet; The Ottoman Constitution and The Declaration of The Second Conditionality; Deposing Sultan Abdul Hamid II.