Câbir b. Abdullah’ın Hayatı ve Hadis Rivayeti - Ece, Abdurrahman (FSM Vakıf Üniversitesi, 2017)
Son dönemin gündemde olan en önemli konularından birisi de hadisler ve bunların ilk aktarıcıları olan sahâbîlerdir. Özellikle çok hadis rivayet eden sahâbiler daha çok gündemi işgal etmektedirler. Bu makale, hadis rivayet tarihinde önemli bir yere sahip olan meşhur sahâbî Câbir b. Abdullâh’ın hayatını, hadislerin tahammül ve edası bağlamında ele almaktadır. Hz. Câbir’in doğumundan vefatına kadar geçen bir asra yakın ömründe ikamet ettiği yerler, Hz. Peygamber ile beraber geçirdiği dönem ile sahâbe döneminde katıldığı seferler ve etkilendiği önemli siyasi ve sosyal olaylar üzerinde durulmaktadır.

One of the most important issues of the last period is hadith and as-sahabah whom are first transporters of hadith. Especially whose narrated more hadith stay up very actual. This article deals with the life of famous sahabah nemed Câbir b. Abdullah who have an important place in narration history of the hadith in the context of al-tahammul and al-ada‘ of hadith. İn the article were focused on residence of Câbir, his period with Prophet Mohammad, his journey during sahaba period and political-social event which affected him.
Câbir b. Abdullah, His Life and Hadith Narration
Keywords: Câbir b. Abdullah; Hadis; Rivâyet; Sünnet; Cabir b. Abdullah; Hadith; Narration; Sunnah