Eczacıların Beş Faktör Modeli Çerçevesinden Kişilik Özelliklerinin İncelenmesi ve Meslek Grubu Profillerinin Oluşturulması - Tatar, Arkun; Saltukoğlu, Gaye; Dal, Gülistan; Atay, Berna (FSM Vakıf Üniversitesi, 2013)
Bu çalışmada, model bir çalışma olması bağlamında, Türkiye’de bir meslek grubu olarak kişilere ulaşabilme ve test uygulamasını yürütme kolaylığı açısından eczacılar seçilmiş ve grubun betimleyici kişilik profillerinin çıkarılması amaçlanmıştır. Beş Faktör Kişilik Envanteri (5FKE) ile yürütülen çalışmaya 25-79 yaşları arasında 106 kadın 75 erkek eczacı katılmıştır. Karşılaştırma grubu olarak 25-87 yaşları arasında kadın, erkek olmak üzere toplam 5477 kişilik veri kullanılmıştır. Kadın grubunda, eczacı kadınlar, kadın norm grubundan daha yalnızlığı seven, hoşgörülü, ılımlı, uzlaşmacı, yumuşak kalpli, düzenli, kurallara bağlı, sorumlu, kararlı, tedbirli, duygusal olarak tutarlı, rahat, kendine güvenli, analitik düşünen, duyarlı ve yeniliğe açıktır. Erkek grubunda eczacı erkekler, erkek norm grubundan daha yalnızlığı seven, girişken, hoşgörülü, ılımlı, uzlaşmacı, yumuşak kalpli, düzenli, kurallara bağlı, sorumlu, kararlı, tedbirli, kendine güvenli, analitik düşünen ve duyarlıdır.
Examination of the Personality Characteristics of Pharmacist in the Framework of Five Factor Model and the Construction of Their Professional Profile
Keywords: Eczacı; Kişilik Profili; Kişilik Testi; Meslek Grubu Profili; Pharmacist; Personality Profiles; Personality Test; Personality profiles of Occupation