İslami Hayır Kurumları ve Dayandıkları Fıkhi Esaslar - Toure, Abdoulaye (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2016)
Allah‟a hamdeder, kendisinden peygamber gelmeyen Muhammed (sav)‟e salat ve selam ederim. Peygamber (sav)‟in ailesine ve arkadaĢlarına kıyamet gününe kadar salat ve selam olsun. Bir merhamet, kucaklaĢma, Ģefkat ve dayanıĢma dini olması, Ġslam‟ın üzerinde durulması gereken özelliklerindendir. Ġlk ortaya çıktığı günden beri Ġslam, çeĢitli özelliklerinin yanında bu özellikleriyle özdeĢleĢmiĢtir. Merhamet Peygamberiyle yola koyulan Ġslam, birbirlerine merhametli ashab (ra)‟ la yoluna devam etmiĢ ve bu güzel özellikleriyle de hâlâ yolculuğunu sürdürmektedir. Müslümanlar ilk sıralarda çok zayıflardı. Bu sırada Allah kendilerini oldukları yerde sağlamlaĢtırıncaya kadar birbirlerine dayanıyor, birbirlerinden güç alıyorlardı. Rasulullah (sav) Mekke‟den Medine‟ye hicret ettiğinde yaptığı iĢlerden ilki ashabın birbirlerine kefaletini emretmek olmuĢtu. Ardından Ensar ve Muhaciri tarihin hiçbir evresinde görülmeyecek Ģekilde kardeĢ kıldı. ĠĢte bu olaylar, bu dinin temelinin dayanıĢma ve kucaklaĢma olduğunun açık bir iĢaretiydi. Onlar, Allah Teala‟nın ayetinde övdüğü “birbirlerine merhametli olanlar” idiler. Rasulullah da onlar için, “Mü‟minleri , birbirlerini kucaklamada ve merhamette tek bir beden olarak görürsün. Organlardan biri sızladığında diğerleri de hemen ateĢlenir ve rahat edemez.”1 buyurmuĢtu. Geçen asırlar boyunca ve Ġslam aleminin geniĢlemesiyle birlikte bu değer değiĢime uğradı. Bireysel durumdan kurumsal duruma geçtiler. Böylece bağıĢları yönetmek daha iyi ve hoĢ seviyeye ulaĢtı. ĠĢte bu hayırlı çalıĢmanın önemine biaen araĢtırmamızı günümüzde ortaya çıkan Ġslami hayır kurumlarına tahsis ettik. Nitekim bu hayır kurumları gıda maddeleri ve ayni mallar ile birlikte yetimlerin, esirlerin, fakirlerin ve zorda kalmıĢların uğrunda yaptıkları faaliyetlerle ayakta durmakta ve aynı zamanda acil durumlarda zarar gören bölgelere mahalli yardımları ve devlet yardımlarını ulaĢtırmaktadırlar.

This research starts in the name of the Almighty with his beloved prophet Muhammad (sav ) and his family and relatives. Throughout the time , Islam has always been reminded as a religion of peace , compassion, charity, a universal spread religion.However In the beginning, Muslim population was very limited with less power. Despite , they were supporting mutually each other to build a strong community with a strong faith in Allah . The prophet Muhammad (sav) after his pilgrimage from Mecca to Medine decided to strengthen the community and manage any effort to create a united muslim brother community. The Surat "Al Alah " emphasised that by saying " be compassionate to one another" Since then , helping one another, being more people focused than self -centered have been the key behaviours to be adopted . As a result Islam community began to grow with fraternity and compassion. To perpetuate these actions, lots of Muslim associations have been created over the world. Their main effect is that they have contributed to reduce the pain of many unlucky brothers and sisters in the world. They carried out lots of carritives activities such as distributing foods, clothes, shelter to poor children and refugees and so. They have succeeded in providing some areas abandoned by the gouvernement These muslim association play an important role in the community of any country in the world .
FSM Vakıf Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü
Keywords: İslamî Hayır Kurumları; Vakıf; Zekat; Sadaka; Sosyal Adaleti; Mezheplerin görüşleri; Islamic Charities; Foundation; Zakat; Charity; Social Justice; Views of sects