Toplumsal Geleneklerin Konut İçi Mekan Tasarımlamasına Etkisi ve Toplumsal Geleneklerimizi Daha İyi Karşılayacak Konut İçi Fiziksel Koşullarının Belirlenmesi - Kızıl, Fehmi (İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi, 1978)
"Toplumsal geleneklerin konut içi mekan tasarımlamasına etkisi ve toplumsal geleneklerimizi daha iyi karşılayacak konut içi fiziksel çevre koşullarının belirlenmesi" konulu doktora tezi, konut içi fiziksel çevremizi kendimize özgü biçimlendirmemizde ve düzenlememizde toplumsal geleneklerimizin etkisini tanıtmak; etkinliğini sürdüren ve korunmasında yarar görülen toplumsal geleneklerimizin sürdürüleceği ve güçlendirileceği konut içi fiziksel çevre koşullarını, toplumumuzun güncel gereksinme ve olanaklarını gözeterek öznel yorumlarıyla vermek amacını gütmektedir. Ayrıca, toplumsal geleneklerin doyuma ulaştırdığı gerilimler ve işlevsel yararlılıkları belirterek konut iç mekan tasarımlamasına ve değerlendirmesine, toplumsal davranışları ve geleneklerimizi gözeten yeni bir bakış açısı kazandırılmak istenmektedir.