Yumuşak Güç Unsuru Olarak Türk Dış Politikasında Medeniyet Söylemi (2002-2014) - Keskin, Abdülbaki (FSM Vakıf Üniversitesi, 2014)
Bu çalışma, Adalet ve Kalkınma Partisi dönemi Türk dış politikasında medeniyet söylemini analiz etmek ve bu söylemin yumuşak güç unsuru olarak nasıl kullanıldığını incelemek için yapılmıştır. Tezde konstrüktivist bir yaklaşım sergilenmiş, medeniyet söylemi dış politika konuşma metinleri temel alınarak incelenmiştir. İncelenen metinler 2002-2014 yılları arasında görev yapmış dışişleri bakanları, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün konuşmalarını kapsamaktadır. Tezde ortaya atılan temel iddia, Adalet ve Kalkınma Partisi dönemi Türk dış politikasında, medeniyet söyleminin bir yumuşak güç unsuru olarak kullanıldığıdır. Ayrıca medeniyet söyleminin incelenmesiyle bu dönemdeki Türk dış politikasının anlaşılabileceği ve anlamlandırılabileceğidir.

The aim of this work is to analyse civilization discourse in Turkish Foreign Policy during the period of the Justice and Development Party and investigate how this discourse was used as a tool of soft power. In this thesis, a constructivist approach was used to analyse foreign policy speeches in text form. The speeches addressed in this thesis were speeches given by the Foreign Minister, Prime Minister Erdoğan, and President Gül. This thesis states that civilization discourse was used as a tool of soft power in Turkish Foreign Policy. Furthermore, Turkish Foreign Policy during the AK Party era can be understood through civilization discourse.
FSM Vakıf Üniversitesi, Medeniyetler İttifakı Enstitüsü
Keywords: Medeniyet; Türk Dış Politikası; Konstrüktivizm; Yumuşak Güç; Söylem; Civilization; Turkish Foreign Policy; Constructivism; Soft Power; Discourse