Hastalık Kaygısı Bozukluğu ile Panik Bozukluk Arasındaki İlişkinin İncelenmesi - Ilıcak, Aslı (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2020)
Bu proje çalışmasında, Anksiyete Bozukluklarından Panik Bozukluğu ile Somatoform Bozukluklarından Hastalık Kaygısı Bozukluğu arasındaki ilişkinin incelenmesi konu edinmiştir. Literatür incelemeleri, ulusal ve uluslararası çalışmaların sonuçları da dikkate alındığında Panik Bozukluğunun belirtileri, etiyolojisi, klinik özellikleri, gelişimsel faktörleri arasında ilişki olduğu sonucuna varılmıştır. Literatürde yer alan çalışmaların ve bilgilerin ışığında Hastalık Kaygısı Bozukluğu ve Panik Bozukluk arasında güçlü bir ilişki olduğu söylenebilmektedir. Gerek etiyolojik olarak gerekse klinik görünüm açısından her iki psikiyatrik bozukluğun da birbirine benzer niteliklere sahip olduğu görülmektedir. Özellikle her iki bozukluğun da benzer belirtilere sahip olması aralarında var olan ilişkiyi güçlendirmekte ve daha somut şekilde ortaya koymaktadır. Aynı zamanda komorbid hastalarda söz konusu psikiyatrik bozukluklardan birinin tedavisinin, diğerini de ciddi oranda azalttığını göstermektedir. Sonuç olarak Hastalık Kaygısı Bozukluğu ve Panik Bozukluk birbirini etkileyen ve aralarında ilişki bulunan psikiyatrik bozukluklardır.

This project focuses on investigating the relationship between Panic Disorder, which is an Anxiety Disorder, and İllness Anxiety Disorder, which is a Somatoform Disorder. Considering the literature reviews and the results of national and international studies, it was concluded that there is a relationship between the symptoms, etiology, clinical features, and developmental factors of Panic Disorder. In the light of the studies and information in the literature, it can be said that there is a strong relationship between İllness Anxiety Disorder and Panic Disorder. It is clear that both psychiatric disorders have similar characteristics regarding to etiological and clinical appearance. Especially,due to the fact that both disorders have similar symptoms strengthens the relationship between them and reveals them more objectively. It also shows that the treatment of one of these psychiatric disorders in comorbid patients significantly reduces the other disorder. As a result, Illness Anxiety Disorder and Panic Disorder are interrelated psychiatric disorders.
Examining of the Relationship Between İllness Anxiety Disorder and Panic Disorder
Keywords: Hastalık Kaygısı Bozukluğu; Panik Bozukluğu; Agorafobi; Anksiyete; İllness Anxiety Disorder; Panic Disorder; Agoraphobia; Anxiety