Ümraniye İlçesi Branş Öğretmenlerinin Örgütsel Adalete İlişkin Görüşleri - Şimşek, Menşure Şule (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2022)
Bu çalışmanın amacı, İstanbul İli, Ümraniye İlçesi, Zübeyde Hanım Ortaokulunda çalışan branş öğretmenlerinin örgütsel adalete ilişkin görüşlerini ortaya koymaktır. Bu amaç doğrultusunda nitel araştırma yöntemi kullanılmış ve araştırma verileri nitel araştırma veri toplama tekniklerinden birisi olan görüşme yoluyla toplanmıştır. Araştırmanın deseni, durum çalışmasıdır. Katılımcıların belirlenmesinde amaçlı örnekleme yöntemi ve buna bağlı olarak ölçüt örnekleme tekniği kullanılmıştır. Araştırmanın verileri yarı yapılandırılmış görüşme formu ile toplanmıştır. Görüşme formu çalışmanın amacına uygun bir şekilde örgütsel adalete ilişkin yapılan çalışmaların incelenmesi ve uzman görüşü alınarak gerekli ekleme ve çıkarmalar yapılarak hazırlanmıştır. Görüşme formunda açık uçlu toplam on altı adet soru bulunmaktadır. Araştırmanın verilerini toplamak için 2021-2022 eğitim öğretim yılında İstanbul İli, Ümraniye İlçesi, Zübeyde Hanım Ortaokulunda görev yapan 25 branş öğretmeni ile görüşmeler sağlanmıştır. Her bir görüşme deşifre edilerek metin haline getirilmiştir. Görüşme metinlerinin analizinde kavramsal çerçeveye bağlı kalınarak uygun tema, alt tema ve kodlamalar tablolar ile ortaya konmuş, verilerin analizinde içerik analizi kullanılmıştır. Öğretmenlerin örgütsel adalete ilişkin görüşleri dağıtımsal, işlem ve etkileşim adalet boyutlarıyla ele alınmış ve analiz edilmiştir. Bulgulara göre öğretmenlerin çoğunun adalet araştırmanın bulgularına göre katılımcıların çoğunun adalete ilişkin görüşleri dağıtım, işlem ve etkileşim adaleti boyutunda olumludur. Öğretmenler en çok ödüllerin verilmesinde adaletsizliğe maruz kalmaktadırlar. Öğretmenlerin adalete ilişkin algılarının şekillenmesinde örgüt kaynaklarının dağıtım süreci, bu süreçte kullanılan yöntemler ve işlemlerin uygulanmasında gösterilen davranışlar ve tutumlar etkili olmaktadır. Okullarda görev yapan öğretmenlerin mutlu, huzurlu ve güven içinde çalışmaları kurumlarında örgütsel adaletin uygulanmasıyla mümkündür.

The aim of this study is to reveal the opinions of the branch teachers working at Istanbul Province, Ümraniye District,Zubeyde Bayan Secondary School regarding organizational justice. For this purpose, qualitative research method was used and research data were collected through interview, which is one of the qualitative research data collection techniques. The pattern of the research is the case study. In determining the participants, the purpose sampling method and accordingly, the criteria sampling technique were used. The data of the research were collected by semi‐structured interview form. The interview form was prepared by examining the studies on organizational justice in accordance with the purpose of the study and taking expert opinion and making the necessary additions and subtractions. There are a total of sixteen open‐ended questions on the interview form. In order to collect the data of the research, interviews were provided with 25 branch teachers working at Istanbul Province, Ümraniye District, Zubeyde Bayan Secondary School in the 2021‐2022 academic year. Each interview has been deciphered and turned into text. In the analysis of interview texts, the appropriate themes, sub‐themes and codings were presented with tables by adhering to the conceptual framework, and content analysis was used in the analysis of the data. Teachers' views on organizational justice were discussed and analyzed in the dimensions of distribution, process and interaction justice. According to the findings of the justice study, the opinions of most of the participants regarding justice are positive in terms of distribution, processing and interaction justice. Teachers are most exposed to injustice in awarding awards. In shaping teachers' perceptions of justice, the distribution process of the organization's resources, the methods used in this process and the behaviors and attitudes shown in the implementation of the processes are effective. It is possible for teachers working in schools to work happily, peacefully and safely with the application of organizational justice in their institutions.
Keywords: Adalet; Örgütsel Adalet; Okul; Öğretmen; Branş Öğretmeni; Justice; Organizational Justice; Branch Teacher