Kerkük-Altınköprü Şehri ve Geleneksel Evleri - Al Rajab, Ameena (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2019)
Bu çalışmada; Kerkük İl‟ine bağlı, konum itibari ile müstesna bir yerde bulunan Altunköprü Nahiyesinde karşımıza çıkan geleneksel konut yapılarının incelenmesi, bu inceleme üzerinden geleneksel yapı özelliklerinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Altunköprü nahiyesinin coğrafi konumu, sosyal yapısı, tarihi özelliği ve nahiyenin fiziksel gelişimi bu çalışma içerisinde incelenmiştir. Altunköprü‟de bir adet inceleme alanı seçilmiştir. Nahiyenin en eski yerleşim alanı Ortayaka bölgesinden 9 adet geleneksel konut örneği seçilmiştir. Bu yapılar üzerinden Altunköprü nahiyesinin geleneksel konut mimarisi incelenerek özellikleri ortaya konulmuştur ve elde edilen veriler üzerinden sonuçlar tespit edilmiştir. Giriş bölümünde araştırmanın amacı, kapsamı, yöntemi ve literatür araştırmasına yer verilmiştir. İkinci bölümde Altunköprü adının kökeni, coğrafi konumu, iklimi ve sosyal yapısı hakkında bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümde ise Altunköprü‟de yer alan mimari öğelerden bahsedilmiştir. Dördüncü bölümde tez konusu olan nahiyeye ait 9 adet geleneksel konut örneği incelenmiştir. Beşinci bölümde de yapılar değerlendirilerek sonuç verilmiştir.

The aim of this study was to investigate the tradtional residential architectures of Altunkopru subdistrict located in Kirkuk province. Geographical locations, social architectures, historical characteristics of Altunkopru subdistrict and phsical development of subdistrict were investigated. An investogation area was chosen in Altunkopru subdstrict. Sampled were nine traditional housing from the Ortayaka region. and the oldest residential area of the sub district were investigated in the study. in this study The characteristics of the traditional housing architecture of Altunkopru district were obtained,and the results were determined from the study. The aim, scope, method and literature of the study are included in the introduction. In the second chapter, information about the origin, location, geographical location, climate and social structure of the name of the subdistrict of Altunkopru are given. In the third section, architectural elements in the subdistrict of Altunkopru were mentioned. In the fourth chapter, traditional housing samples belonging to 9 subdistricts which are the subject of thesis are examined. In the fifth section, structures were evaluated and results were given
Keywords: Altunköprü Nahiyesi; Dör-Atebe; Büyükev; Yangöz; Geleneksel Konut; Altunkopru; Dör-Atebe; Büyükev; Yangöz; Traditional Housing