Halil Paşa İbn Piri Vakfiyesi - Aydın, Meltem (Vakıflar Genel Müdürlüğü, 2012)
Halil Paşa 1570-1629 yılları arasında yaşamış bir devlet adamı olup, III. Murad döneminde doğancıbaşı, III. Mehmed döneminde çakırcıbaşı, I. Ahmed döneminde ise yeniçeri ağası olmuştur. 1609-1628 yılları arasında üç kez kaptan-ı derya iki kez de sadrazam olarak görev yapan Halil Paşa, Üsküdar’da bulunan Aziz Mahmud Hüdâyî’nin müridi olup türbesi de Hüdâyî dergâhının yakınındadır. Aslı İstanbul Arkeoloji Müzesi Kütüphanesi’nde kayıtlı bulunan Halil Paşa ibn Pirî Vakfiyesi hem Halil Paşa’nın memleketi ve ailesi hakkında bilgi veren yegâne kaynak olması bakımından, hem de kendisi ve ağabeyi Mehmet Paşa adına kurduğu vakıfları ile ilgili bilgi edinmek açısından önemli bir kaynaktır. Bu çalışmada vakfiyenin tanıtılması amaçlanmıştır.
Halil Pasha Son Of Piri His Waqfiyye
Keywords: Halil Paşa; Mîr-i mîran Mehmed Paşa; Aziz Mahmud Hüdâyî; Vakıf; Vakfiye; Halil Pasha; Governor-general Mehmed Pasha; Waqf; Waqfiyye