İstanbul Halı Müzesi -Geçmişten Bugüne Halı ile Tarihi Bir Yolculuk- - Özçelik, Serpil (Vakıflar Genel Müdürlüğü, 2014)
Halı sanatı, ilk kez Orta Asya’da Türk’lerin yaşadığı bölgelerde ortaya çıkan, gelişimini Türk’lerle sürdüren ve tüm İslam dünyasına Türk’ler tarafından tanıtılan bir el sanatıdır.Türk kültürünün zengin temelini oluşturan halı ve kilim yalnız göçebe topluluklar tarafından değil, şehir, köy ve kasaba sakinlerince de günlük yaşamda kullanıldıkları için geçmiş yıllarda eşi görülmemiş bir ekonomik ve sanatsal gelişim göstermiştir. Yüzyıllar boyunca geniş coğrafyanın çeşitli merkezlerinde dokunan halılar Türk Sanatının belirgin örnekleri olarak dünyanın her yerinde aranmış, toplanmış ve koleksiyonlarda yer almıştır. Oldukça değerli ve zengin bir halı koleksiyonuna sahip Vakıflar Genel Müdürlüğü, bu değerli kültürel mirasın korunması ve geniş kitlelere tanıtılması amacıyla,Halı Müzesini yeniden ziyarete açmıştır.
Carpet Museum of İstanbul -A Historical Journey With Carpet From Past To Present-
Keywords: İstanbul; Ayasofya İmareti; Halı; Türk’ler; Müze; Koleksiyon; Istanbul; imaret of Hagia Sofia; Carpet; Turks; Museum; Collection