Baskil Yöresi (Elazığ) Zaviyeleri - Çakar, Enver (Vakıflar Genel Müdürlüğü, 2012)
İslamî kurumlardan biri olan zâviye, herhangi bir tarikata mensup dervişlerin, bir şeyhin idaresinde topluca yaşadıkları bina veya bina topluluğunu ifade etmektedir. Sultanlar tarafından büyük vakıf arazileri bahşedilmiş olan bu müesseseler, kuruldukları coğrafî bölgelerde Müslüman halkın manevî ihtiyaçlarını karşıladıkları gibi, gelip geçen yolcuların emniyetle inip istirahat edebilecekleri, bedava yiyecek ve içecek bulabilecekleri yeri de ifade ediyordu. Bu çalışmada, Elazığ ilinin Baskil ilçesinde yer alan Şeyh Musa Herdi, Hacı Hasan Baba ve Şeyh Hasanlu zâviyeleri ve Osmanlı döneminde bunlara tahsis edilen vakıfların gelir ve işleyişleri hakkında bilgi verilmiştir.
Zawiyas in Baskil (Elazığ) Region
Keywords: Şeyh Musa Herdi; Hacı Hasan Baba; Hacı Hasanlu; Elazığ; Baskil; Zâviye; Vakıf; Sheikh Musa Hardi; Haji Hasan Baba; Haji Hasanlu; Zawiya; Waqf