Evliya Çelebi ve Seyahatname Yeniden Dünya Literatüründe Evliya Çelebi, Das Reisebuch: Die Welt zwischen Wien und Mekka, Ausgewählt, aus dem osmanischen Türkisch übersetzt und erläutert von Klaus Kreiser München: C.H.Beck Verlag, 9783406797491, 2023, 512 s - Tezcan, Nuran (FSM Vakıf Üniversitesi, 2023)
Profesör Klaus Kreiser (emekli-Berlin), Viyana oryantalistiğinde J. Hammer-Purgstall’le başlayan Evliya Çelebi ve Seyahatname çalışmalarının bugün Avrupa’da R. Kreutel’den sonra en önde gelen temsilcisidir. Kendisinin Edirne im 17. Jahrhundert nach Evliya Çelebi Ein Beitrag zur Kenntnis der osmanischen Stadt (1975) incelemesi, Robert Dankoff’la birlikte yayınladıkları Materialien zu Çelebi – II. A Guide to the Seyāḥat-nāme of Evliya Çelebi Bibliographie raisonnée (1992) ve yine Dankoff’la birlikte Brill yayınevinde kurdukları Evliya Çelebi’s Book of Travels –Land and People of the Ottoman Empire in the Seventeenth Century yayın dizisi, Bamberg Otto-Friedrich Üniversitesi Türkoloji kürsüsünde Seyahatname üzerine yönettiği tezler Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nin Avrupa oryantalistiğindeki önemini, yerini ve güncelliğini sürdürmüş, yeni katkı ve açılımlar getirmiştir. Kreiser, Evliya Çelebi’nin doğumunun 400. dönüm yılı olan 2011 yılında ve sonrasında yapılan bilimsel etkinlikleri ve yayınları yakından izlemiştir.