Okul Yöneticilerinin Bakış Açısıyla Örgütsel Adanma - İşler, Muhammet; Taş, Ali (Marmara Üniversitesi, 2026)
Araştırma kapsamında öğretmelerin adanmışlığı üzerinde etkisi bulunan faktörler ve adanmışlığın sonuçlarına yönelik okul müdürü görüşlerinin ortaya konması amaçlanmıştır. Bu bağlamda nitel araştırma desenlerinden fenomenoloji (olgubilim) deseni tercih edilmiştir. Çalışma grubu, maksimum çeşitlilik örnekleme yöntemi esas alınarak oluşturulmuş olup araştırma, İstanbul’da Anadolu yakasındaki farklı ilçelerde bulunan farklı kademelerdeki okullarda hali hazırda görev yapmakta olan 6’sı kadın ve 6’sı erkek olmak üzere 12 okul müdürü ile gerçekleştirilmiştir. Veriler, yarı yapılandırılmış görüşmeler aracılığıyla toplanmış ve tematik analiz yöntemi ile tahlil edilmiştir. Gerçekleştirilen analiz sonucunda öğretmenlerin örgütsel adanmışlığı üzerinde etkisi bulunan faktörler; yönetim kaynaklı, örgüt kaynaklı ve birey kaynaklı etkenler biçiminde kategorize edilmiştir. Adanmışlığın sonuçları ise öğretmenin kendisine, öğrenciye, diğer öğretmenlere ve yönetim süreçlerine etkileri biçiminde düzenlenmiştir. Bu araştırma gerek yöntem gerekse çalışma grubu bakımından literatüre yenilik katmakta ve araştırma sonucunda ortaya çıkan veriler ise örgütsel adanma olgusunu derinlemesine anlamaya imkân sağlamaktadır.

Within the scope of the research, it was aimed to reveal the school principal’s views on the factors that affect teachers’ commitment and the results of commitment. In this context, the phenomenology design, one of the qualitative research designs, was preferred. The study group was formed based on the maximum diversity sampling method. The research was conducted with 12 school principals, 6 female and 6 male, working in schools at different levels in different districts on the Anatolian side of Istanbul. Semi-structured interview technique was used during the data collection process. The data obtained were analyzed using the thematic analysis method. As a result of the analysis, the factors that have an impact on teachers’ organizational commitment are; they are categorized as managementbased, organization-based and individual-related factors. The outcomes of commitment were listed as impacts on the teacher themselves, students, other teachers, and management processes. This research contributes to the literature by offering both methodological and study group-related innovations, and the findings provide an in-depth understanding of the phenomenon of organizational commitment.
Organizational Commitment from the Perspective of School Administrators
Keywords: Örgütsel Adanma; Öğretmen Adanmışlığı; Okul Yöneticileri; Öğretmen; Okul; Organizational Commitment; Teacher Commitment; School Administrators; Teacher; School