Bursa İli İnegöl İlçesi Cerrah Köyü Hamamı Yeniden İşlevlendirme Önerisi - Terzi, Fuat (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2019)
Bursa’da yakın zamanlara kadar devam eden hamam kültürünü devam ettirmek amacı ile İnegöl ilçesi Cerrah köyü 236 ada 4 parselde bulunan üzerinde herhangi bir kitabe bulunmayan kâgir hamam yapısına bir restorasyon önerisi geliştirilmiştir. Bu öneri çalışması altı ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde konunun amacından, yönteminden, kapsamından ve bazı bulgularından bahsedilmiştir. İlk bölümde amaç çalışma ile ilgili olan genel bilgileri sunmaktır. İkinci bölümde Bursa ili İnegöl ilçesinde yer alan Cerrah köyünün tarihsel gelişimi, sosyo-ekonomik yapısı, yerleşim dokusu ele alınmıştır. Bu bölümde bölge hakkında detaylı bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde yapının coğrafi konumuna, günümüzdeki durumunda var olan bölümlerine değinilmiştir. Yapının fotoğraflandırma çalışması yapılıp detaylı incelenmesi sağlanmıştır. Yapının mevcut durumunun plan, kesit, görünüşlerle rölövesi hazırlanıp yapı ile doğrudan ilişki kurulmuştur. Dördüncü bölümde yapının özgün halinin belirlenmesinde yardımcı olan gerekli olan kaynaklar başlıklar halinde tanımlanmıştır. Bu bölümdeki çalışma yapının özgün tasarımını açıklamak, tarihi gelişimini irdelemek, kalıntıların daha iyi kavranmasını amaçlamıştır. Hamam yapısının günümüzde mevcut olan bölümlerinin tanımlamaları yapılıp şu anki durumları hakkında bilgiler yer almaktadır. Hamam yapısının eksik veya yıkılmış bölümlerinin civar köy hamamları üzerinden restitüsyon projesi geliştirilmiştir. Beşinci bölümde hamam yapısının mevcut olan işlevini korumak adına restorasyon önerisi sunulmuştur. Bu restorasyon önerisinde yaklaşım ve yasal kabuller, işlev ve müdahale önerileri geliştirilmiştir. Son olarak altıncı bölümde ise yapının korunarak gelecek nesillere sağlıklı aktarılabilmesi için restorasyon önerisi kapsamında koruma ve topluma en iyi şekilde fayda sağlayabilecek işlevin verilmesi hakkında öneri değerlendirilmiştir.

A restoration proposal has been developed over a special Turkish bath located in the Cerrah village of İnegöl province, in order to continue the Turkish bath culture, which lasts until recently, in Bursa. This proposal study consists of six main parts. In the first chapter, the aim, method, scope and some findings of the subject were mentioned. So, it aimed to provide general information to readers about the study. In the second chapter, the historical development, socio-economic structure and settlement pattern of the Cerrah village were discussed. These informations provided the reader with detailed information about the region. In the third chapter, the geographic location of the structure and its currently existing places were mentioned. As photographs of the structure were taken, detailed analysis was made. The current status of the structure was prepared by plan, section and views, in this way, a direct relationship was established with the structure. In the fourth chapter, resources which are necessary to determine the original state of the structure,were defined within the titles. In this section, it was aimed to explain the original design of the structure, to examine its historical development and to provide a better understanding of the remains. Some definitions were provided about the existing places of Turkish bath and then some informations were provided about their current status. Restitution project has been developed over village baths around for missing or demolished parts of the structure. In the fifth chapter, restoration proposal was presented in order to preserve the existing function of the structure and also approach and legal acceptance, function and intervention proposals have been developed in this restoration proposal. Finally, in the sixth chapter, some suggestions about its protection and function, were evaluated in the context of restoration proposal in order to ensure healthy transfer to future generations.
Keywords: Cerrah Köyü; Hamam; Koruma; Restorasyon; Cerrah Willage; Turkish bath; Protection; Restoration