Joseph Schacht’ın Ehl-i Rey ve Ehl-i Hadis Değerlendirmesi: Eleştirel Bir İnceleme - Koçak, Abdüs Samet (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, 2026)
Bu çalışma, Joseph Schacht’ın (ö. 1969) İslam hukuku üzerine geliştirdiği teoriyi “Ehl-i rey” ve “Ehl-i hadis” kavramları ekseninde ele almaktadır. İslam hukukunun doğuşunda dînî referansların, özellikle hadislerin zannedildiği gibi bir etkisinin olmadığını iddia eden Schacht, rey ve hadis kavramlarının bu süreçte kilit rol oynadığını ileri sürmüştür. Ona göre, erken dönem fakihleri hukukî meselelerde daha çok rey ile hüküm vermekte, dinin bu alandaki etkisi sınırlı kalmaktaydı. İmam Şâfiî (ö. 204/820) ile birlikte hadis ve sünnet anlayışı sistemleştirilerek hukukun temel referansları arasına yerleştirilmiştir. Eleştirel metin analizi ve kavramsal tahlil yöntemiyle hazırlanan çalışmada Ehl-i rey’in genelde Iraklı fakihleri, Ehl-i hadis’in ise Medine merkezli âlimleri tanımladığı belirtilmekte ve bu iki ekol arasındaki yöntem farklılıkları incelenmektedir. Ayrıca, Mihne dönemi sonrası bu kavramların siyasî ve kelamî anlamlar kazandığı, özellikle Ehl-i rey’e olumsuz bir anlam yüklendiği vurgulanmaktadır. Schacht’ın teorisi, yaşayan gelenek (living tradition) kavramıyla da desteklenmiş, her fıkıh ekolünün kendi içtihatlarını zamanla “Peygamber sünnetine (merfû hadis) dayandırma” çabası olarak ele alınmıştır. Çalışma, Schacht’ın görüşlerini eleştirel bir gözle değerlendirerek onun delil olarak sunduğu kaynakların güvenilirliğini ve yorumlarını tartışmakta, özellikle Hanefî ekolünün sünnetle ilişkisinin Schacht tarafından yanlış anlaşıldığını savunmaktadır. Sonuç olarak, Schacht’ın teorisinin İslam hukukunun erken dönemine dair bir katkı sunmuş olsa bile metodolojik bazı zaaflar taşıdığı anlaşılmıştır.

This study examines Joseph Schacht’s (d. 1969) theory on Islamic law through the concepts of Ahl al-Rayy and Ahl al-Hadith. Schacht argued that religious references, especially hadiths, did not have as much influence on the emergence of Islamic law as it is believed and that the concepts of ra’y and hadith played a key role in this process. According to him, the early jurists ruled on legal issues mostly with ra’y and the influence of religion in this field remained limited. With Shafi’i (d. 204/820), however, the understanding of hadith and sunnah was systematized and placed among the basic references of law. The study defines Ahl al-Ray as the Iraqi jurists and Ahl al-Hadith as the Medina-based scholars and examines the methodological differences between these two schools. In addition, it emphasizes that after the Mihna period, these concepts acquired political and theological meanings, especially Ahl al-Ray was loaded with a negative one. Schacht’s theory is also supported by the concept of living tradition and the efforts of each school of jurisprudence “to base their jurisprudence on the Prophet’s Sunnah” over time are analyzed. The study critically evaluates Schacht’s views discusses the reliability and interpretations of the sources he presents as evidence. Finally, it argues that the Hanafî school’s relationship with the Sunnah is misunderstood, concluding that while Schacht’s theory contributes to studies on the early period of Islamic law, it contains some methodological weaknesses.
Schacht’s Evaluations of Ahl al-Ra’y and Ahl al-Hadith: A Critical Study
Keywords: Hadis; Hanefî Mezhebi; Kûfe; Ehl-i Rey; Ehl-i Hadis; Hadith; Hanafi School; Kufa; Ahl al-Ray; Ahl al-Hadith